Maandag 25/05/2020

opinie

Bannon zal verdwijnen. Met Trump blijven we zitten, maar nu al danig beschadigd

President Trump (l.) en zijn adviseur Steve Bannon (r.).Beeld AP

Frans Verhagen is Amerika-specialist. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Founding Fathers. De grondleggers van de Verenigde Staten.

Je kunt Steve Bannon, de raspoetin van Donald Trump, succes niet ontzeggen. Zijn doelstelling was chaos en chaos heeft hij bereikt. Het nu weer opgeheven reisverbod vanuit zeven moslimlanden mag gelden als apotheose van twee weken presidentschap: wild geroep, een onuitvoerbare en niet-geïmplementeerde opdracht, afschuw overal, zielige mensen, ingrijpen van een federale rechter en ten slotte infantiel krijsen van de machtigste man in de wereld, over wat "deze zogenaamde rechter" wel niet denkt om hem te dwarsbomen. Welkom in Trumpistan.

In de reeks van halfbakken besluiten sinds 20 januari zitten terugkerende elementen. Zo blijkt de regering-Trump lak te hebben aan democratische processen en tradities. Ze verwart orders met wetgeving. Verklaart de media tot oppositie. Verheft leugens tot 'alternatieve feiten'. Verklaart door hemzelf gewonnen verkiezingen grotendeels illegaal.

Frans VerhagenBeeld rv

Ook de scheiding der machten is aan de regering niet besteed. Je kunt de legitimiteit van de rechterlijke macht niet verwerpen of de wetgevende macht afserveren, zoals Trump deed in zijn inaugurale rede, zonder de basis van het Amerikaanse systeem aan te vallen. Het gaat hem kosten. De rechters hebben rechte ruggen. De ruggengraatloze Republikeinen in het Congres zullen een tijdje meewerken, maar daarna eigenbelang en institutioneel belang laten prevaleren. Ministers zullen hun grenzen trekken.

Het eerste weekend dat de inreisban van kracht was, wilde degene die dat beleid moest uitvoeren, minister van Homeland Security John Kelly, een uitzondering opstellen voor mensen met een greencard - buitenlanders die permanent in de VS wonen. Volgens de Washington Post ging Bannon naar Kelly om dat te verhinderen. De minister weigerde. Hij accepteerde geen orders van iemand die geen plek had in de chain of command. Bannon droop af. Trump liet het erbij. De relevante ministers trokken één lijn en er kwam een 'verheldering' voor houders van een greencard.

Blunders

Ook terugkerend is gebrek aan inzicht in hoe een bureaucratie werkt, hoe een overheid functioneert. Voor de uitvoering van beleid heeft een president niet alleen fondsen nodig van het Congres, maar ook capabele uitvoerders in de ministeries. De inreisban leek nergens op, er was niet overlegd met mensen die het beleid moesten uitvoeren en ministers die het beleid moesten dekken. Het zag er incompetent uit, en het wás incompetent.

Ten slotte is een terugkerend element Trumps roekeloos ondermijnen van zijn eigen geloofwaardigheid. Nog los van de ongedisciplineerde, narcistische cijferspelletjes die hem klein en zielig maken, stralen blunders, screw-ups en interne conflicten op Trump af. Als chaos het doel is, wat is dan het doel van de chaos? Niemand die het weet. Bannon is niet verkozen, hij hoeft niets uit te leggen. Het leidt tot ongezonde speculatie over fascisme in de maak. Dat is het niet. Er is geen massabeweging, geen ideologie, geen armen in de lucht. Bannon is inderdaad een dubieus type maar niet de machtige man die de afgelopen week tot 'buiten-adem kluitjesjournalistiek' leidde. Niet lang in elk geval.

Het lijkt er eerder op dat noch Bannon noch Trump enig idee heeft waar ze heen willen. Trump wil alleen maar een succes zijn, bewonderd worden, de hoogste cijfers halen op elk terrein, alles om zijn narcistische ego te balsemen. Bannon wil alleen spaken in wielen steken, provoceren om de gevestigde orde te kijk te zetten. Die doelstellingen zijn onverenigbaar. Om Lincoln te parafraseren: de regering kan niet half Bannon zijn en half Trump. Chaos geeft geen hoge populariteitscijfers. Bannon zal verdwijnen. Met Trump blijven we zitten, maar nu al danig beschadigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234