Dinsdag 22/10/2019

Standpunt

Artsen zijn geen advocaten of bankiers. Dokters worden betaald met belastinggeld

Beeld Getty Images

Cathy Galle en Sara Vandekerckhove zijn journalisten van De Morgen.

Een arts mag veel geld verdienen. Punt. Hij of zij heeft lang gestudeerd, heeft een belangrijke maatschappelijke taak en werkt vaak lange dagen en op onregelmatige uren. 

Betekent dat daarom dat de samenleving niet mag weten hóéveel zo’n specialist precies verdient? Natuurlijk niet. Want artsen zijn geen advocaten of bankiers. Dokters worden betaald met belastinggeld. Net als politici bijvoorbeeld. Of universiteitsprofessoren. Van hen weten we wel exact hoe hoog hun loon is.

De verloning van de artsen zit in het hart van het hele kluwen van de huidige ziekenhuisfinanciering. Die moet dringend hervormd worden. Uit noodzaak, want het systeem dreigt stilaan onbetaalbaar te worden.
 Alleen gaat het vreselijk traag en verschillen de belangen van de spelers aan de onderhandelingstafel grondig.

Cathy Galle en Sara Vandekerckhove. Beeld RV

Alarmbel

De ziekenhuizen trekken al jaren aan de alarmbel omdat ze het financieel niet meer aankunnen. Artsen op hun beurt klagen dat zij de financiële putten van de ziekenhuizen moeten dempen.

En dan zijn er nog de ziekenfondsen en patiëntenverenigingen. Volgens hen is het risico reëel dat we op termijn een geneeskunde met twee snelheden krijgen, waarbij patiënten die het zich kunnen veroorloven snel en goed bediend zullen worden, terwijl mensen die het niet kunnen betalen, verstoken blijven van goede zorg.

De vraag is dus: hoe geraken we hieruit? Om een antwoord op die vraag te vinden, is het noodzakelijk om alle informatie te hebben. En dus ook te weten hoeveel artsen precies verdienen en hoe het hele systeem in elkaar zit. Alleen dan kan je de hele financiering ten gronde hervormen.

Van de artsen zelf zal die informatie niet komen. Van de ziekenhuizen evenmin. Artsen en ziekenhuisdirecties werden door het artsensyndicaat BVAS en de ziekenhuiskoepels opgeroepen om vooral niet mee te werken met het onderzoek van
De Morgen. Het grote publiek heeft volgens hen weinig zaken met de verdiensten van de arts. Ze pleiten naar eigen zeggen wel voor een sereen, intern debat.

Dan doen ze al decennia trouwens. Met nul komma nul resultaat. Sta ons dan ook toe heel erg sceptisch te zijn.

Dus nee, een onderzoek naar dokterslonen heeft niks met afgunst te maken. Noch met een ziekelijke curiositeit of hang naar sensatie. Wel met een oprechte zorg: hoe kunnen we onze gezondheidszorg kwalitatief en toegankelijk houden? En voorkomen dat er voor de patiënt pijnlijke besparingen komen, terwijl sommige artsen buitenproportioneel hoge bedragen binnenhalen?

Wat we nodig hebben, zijn moedige politici, zei een van onze bronnen. Want uiteindelijk gaat het om ruim 8 miljard euro, waarvan we niet weten hoe die precies is verdeeld. Gelijk heeft hij. Dat een minister van Volksgezondheid ons vandaag nog steeds niet kan uitleggen hoe zo’n bedrag verdeeld wordt, is eigenlijk niet meer van deze tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234