Maandag 24/01/2022
Archiefbeeld Beeld ANP
ArchiefbeeldBeeld ANP

Column

Arm Vlaanderen, letterlijk

Guido Everaert is blogger en columnist.

Guido Everaert

Pater Stracke heeft het ooit eens gezegd, en veel flaminganten zouden het zich beter herinneren. De nood tot verheffing, tot beter doen, zo werd het oorspronkelijk gebruikt.

Guido Everaert. Beeld Karin De Bruyn
Guido Everaert.Beeld Karin De Bruyn

Ik liep vorige zondag mee met de ‘Refugee walk’. Een pittig initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, om fondsen te verzamelen voor hun werking. 40 km stappen door een onwezenlijk mooi landschap rond Genk.

Nu weet ik ook wel dat het hele vluchtelingendebat redelijk tot zeer genuanceerd kan en moet gevoerd worden. IS dreigingen, politieke, economische en vermeende vluchtelingen, de draagkracht van onze steden en het sociaal weefsel. Het zal allemaal wel.

Maar het belangrijkste blijft toch nog altijd dat ene belangrijke woordje. Hulp. Wie hulp nodig heeft moet dat krijgen, of er minstens een kans toe krijgen. Je weigert geen hulp, zo simpel is het meestal.

Omdat ik graag stap (ik heb dat geleerd toen ik bij de Vlaams Nationale Jeugd was, zo weet u dat ook weer), en omdat de school waar ik lesgeef het initiatief ondersteunde ( KdG, Student en Engagement). Deed ik graag mee.

Zonder politieke bijbedoelingen. Een vzw die zich inzet voor een betere opvang van de vluchtelingen die hier aanbelanden, die die problematiek wil kaderen en duiden, wie kan daar tegen zijn.

Helaas, driewerf helaas, we waren nog geen kilometer op weg of we werden al begroet door drie, vier, mogelijks meer nette jongens. Leren jekkertje, sportjasje, proper gewassen. Wit hemd en zo’n eng dun zwart dasje. En een groot spandoek dat iets neuzelde over Fort Europa, en dat we goed moesten nadenken. En nog van dat soort gratuit geblaat.

Het heeft mijn stemming niet meteen teneer gedrukt, maar ik ben er toch over blijven piekeren. Is dit dan de visie van het moderne Vlaanderen? Weliswaar van een paar enkelingen, maar toch. We smijten de boel dicht en daarbovenop zorgen we er ook nog eens voor dat de opvang en de werking rond vluchtelingen van die aard is dat het allemaal erbarmelijk en pover is. En we gaan de mensen die dat anders zien wel eens even wijzen op hun stommiteit.

Dat er tegenbeweging is bij politieke manifestaties, het valt alleen maar toe te juichen. Maar dit soort geintjes, hoe klein ook, ik vind dat erg bedenkelijk.

Ze hadden misschien beter eens mee gestapt. Dan hadden ze met eigen ogen kunnen zien dat het een warme dag was – ondanks de regen. Dat mensen met een groot hart iets doen voor medemensen die ze niet kennen, maar wel willen helpen. Dat solidariteit niet voorbehouden is aan links langharig tuig, maar aan mensen, zonder onderscheid.

Ze hadden kunnen luisteren naar de verhalen van die mensen, de risico’s en het onwaarschijnlijk optimisme waarvan ze blijk geven. Ze hadden zich kunnen vergewissen van de inzet van veel vrijwilligers om het allemaal een beetje draaglijk te maken. En ze hadden kunnen zien dat niet ‘elken bruinen hier zit om te profiteren en ons meiskes lastig te vallen’.

Tegelijk plaats ik graag een organisatie in het zonlicht die ervoor zorgt dat met de 205.000 euro die opgehaald werd, zo’n 65000 vluchtelingen net ietsje comfortabel de koude winter ingaan. Wie kan daar tegen zijn?

Beste flinke jongens, Vlaams heir dat immer pal staat, groei op, verruim uw blik en probeer mens te blijven/worden. Houzee!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234