Vrijdag 21/02/2020

Opinie

Antwerpen wil N-VA'ers de stad uit

"Laat ons de Ronde van Vlaanderen terugsturen naar Brugge en nieuwkomers verplichten te supporteren voor den Antwerp."Beeld ANP

Bob Pleysier is oud-directeur van Fedasil. “N-VA'ers horen niet thuis in de stad, maar op het platteland. In kleinere gemeenten verloopt hun integratie beter.” Dit is zijn opiniestuk.

Na de neergang van Vlaams Blok/Vlaams Belang groeide het aantal N-VA'ers in Antwerpen tot 37,7 procent. Door de te grote diversiteit in dat biotoop voelen die zich daar niet thuis. De integratie verloopt dan ook moeilijk. Volgens Joan Ramakers, ex-medewerker van HIVA (KU Leuven) kan dit beter en moet een verhuis van N-VA'ers naar uiterwaarden en heidegebieden worden gestimuleerd. “Daar zouden ze veel beter gedijen al hangt veel af van de plaats waar ze terechtkomen.” Dat zegt Wahid Khan Khalatzai, een perfect geïntegreerde Afghaan op het St-Jansplein.

Bob Pleysier.Beeld Jonas Lampens

In de periode 2010-2017 was er een sterke groei van het aantal N-VA'ers in de metropool. Intussen is nu één op de drie Antwerpenaren een N-VA'er. Dat wordt onhoudbaar.

Daarom is het beter dat nieuwkomende N-VA'ers niet in de stad, maar op het platteland gaan wonen. Nu zitten we in een scheefgegroeide situatie. Die N-VA'ers denken dat ze in een stad van land- en taalgenoten zullen wonen, maar ze komen terecht in een Euraziatisch Babylon, met ook nog Afrikaanse invloeden en in een netwerk van armoede. Daardoor loopt hun integratie moeilijker dan verwacht.

Win-win

“Een verhuis naar het platteland is niet alleen voordelig voor de N-VA'ers zelf, maar ook voor de stad”, claimt Wahid Khan. “De metropool zit nu eenmaal niet te wachten op mensen die plat Waaslands spreken, of Kempens uit Geel, of het onverstaanbare taaltje van bachten de Kuppe. Antwerpen verstaat zichzelf niet meer. Daarom is dit een mogelijke win-win."  Hij grijpt de uitspraken van Angela Merkel aan. Ook zij riep de Ossies op om naar landelijke gebieden te gaan wonen.

Voor alle duidelijkheid: Wahid Khan pleit niet voor een verplicht spreidingsplan. Wel voor een ontmoedigingsbeleid. Door bijvoorbeeld regels te verstrengen wanneer N-VA'ers een huis willen huren, flamingante cafés te verbieden, de Ronde van Vlaanderen terug te sturen naar Brugge en nieuwkomers te verplichten te supporteren voor den Antwerp.

De bezorgdheid is terecht, zegt Joan Ramakers. Hij was ooit de vader van het eerste spreidingsplan voor asielzoekers in België. Begin jaren negentig ontwierp hij een spreidingsplan voor de nieuwkomers dat de Brusselse OCMW’s dreigden te verlammen. Het kabinet van premier Dehaene verweet hem toen koudweg dat hij de verspreider was van het Vlaams Blok. Ramakers is dan ook zeer ontzet door Johan Wets, de HIVA-migratiespecialist die hem met zijn uitlatingen terugkatapulteert naar de jaren tachtig.

Antwerpen staat effectief onder druk. Maar of kleine landelijke gemeenschappen echt ontvankelijk zijn voor die nationalisten, is lang niet zeker. Toch zijn de mogelijkheden legio, vult Wahid Khan aan: bijvoorbeeld in Brasschaat, Zandhoven, Keerbergen, Zoersel...

Bij de VDAB biedt men nu al regelmatig jobs aan aan N-VA'ers buiten de stad. Ze komen dan in keurige eenkleurige bedrijven waar Arabisch en Pashtu verboden zijn, waar verkavelingsvlaams de standaard is en de bedrijfskantine uitsluitend varkensvlees uit Tielt serveert. 

Lees ook: Antwerpen wil vluchtelingen de stad uit

Lees ook: "Vluchtelingen wegjagen uit de stad is niet de oplossing" (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234