Zondag 19/09/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Alweer schiet de Europese Unie tekort in het zo robuust mogelijk beschermen van de gezondheid van haar burgers

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

En zo begint de zomervakantieperiode toch weer onder een wolkendek van verwarring en onzekerheid. Alsof ze het erom doen – en sommige sceptici zullen beweren dat ze het er ook echt om doen – komt Sciensano juist op de laatste briefing van juni met het vooruitzicht van een mogelijke komende stijging in de covid-besmettingscijfers.

Gelukkig heeft de snelle vaccinatiecampagne, waarin België samen met enkele andere Europese landen aan de kop staat, het speelveld veranderd. Nu het coronavirus voor de meeste gevaccineerden het risico op levensbedreigende ziekte fors heeft ingeperkt, hoeven klimmende besmettingscijfers niet meer per definitie te betekenen dat ook de ziekenhuisafdelingen weer vol gaan lopen.

Paniek hoeft dus niet, bezorgdheid mag wel. Zoals voorspeld rukt met name de ‘Indiase’ deltavariant van het virus snel op. Die heeft nog niet al zijn geheimen prijs gegeven. Als bevestigd wordt dat deze variant ook jongeren en zelfs kinderen ernstig ziek kan maken – een groep voor wie vaccins nog veraf zijn – moeten we weer met nieuwe risico’s rekening houden. Dat is zeker zo op een moment dat met de vakantie het internationale verkeer opveert.

Nu al kan je voorspellen dat die vakantie behoorlijk intens gevierd gaat worden. Kan je dat iemand kwalijk nemen na anderhalf jaar inperking ? Eigenlijk niet. Maar we moeten dan wel eerlijk zijn en nu ook al rekening houden met een scenario waarin het tegen september toch weer meten, passen en bibberen wordt om een nieuwe epidemische golf te vermijden.

Daarom is het zo jammer dat de randvoorwaarden om de zomer min of meer veilig te laten verlopen toch weer niet vervuld zijn. Met name de Europese Unie schiet tekort in het waarborgen van een zo robuust mogelijke bescherming. Het coronapaspoort treedt in werking, maar wanorde uitsluiten bij de toepassing durft niemand.

Nog bedroevender is het lappendeken aan voorwaarden en regels die landen stellen aan reizigers: in sommige landen mag alles, in andere bijna niets. Raak er maar wijs uit als je door Europa toert. Na decennia Europese eenmaking, lijken we plots teruggeslingerd naar de middeleeuwen, met tolheffingen en regels die van stadstaat tot stadstaat verschillen, naargelang de pet van de bestuurders staat.

Dat dat onpraktisch is, is erg, maar veel erger is het beeld van willekeurig bestuur dat bovendrijft. Het is moeilijk om het vertrouwen van burgers te vragen in een bestuurlijk systeem dat je in het ene land quarantaine oplegt, en in het andere niet eens een deugdelijke test. De kans bestaat dat burgers de indruk krijgen dat ze hun plan maar moeten en mogen trekken. Zo werkt het niet.

Ook voor dit examen is de EU dus gezakt. Het probleem is wel dat als er in september herexamens komen, de gevolgen niet voor Europese leiders zijn, wel voor de patiënten en het zorgpersoneel in de ziekenhuizen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234