Woensdag 23/10/2019
Beeld RV

Column

Alsof in de krant staan iets is wat je overkomt – je staat op een ochtend op en verhip – je staat erin

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw. Zijn nieuwe boek Zei mijn vrouw, een bundeling van deze vergezichten, is nu uit.

Er belde laatst een dame aan.

U staat in de krant, zei ze, toen mijn vrouw de deur had geopend. Kijk.

Ze had de Grenz Echo van een week eerder meegebracht, waarin wij inderdaad werden geïnterviewd en geportretteerd. Flämische Schrift­steller und seine Frau glücklicher jetzt in Ostbelgien.

Marnix Peeters. Beeld Wouter Van Vooren

Ze vond het een zeer mooi artikel, zei ze, en ze vertelde dat ze een boerin was uit Bütgenbach, dat haar dochter binnenkort in Bracht zou komen wonen, hier vlakbij, en dat ze in de buurt was en dacht: ik ga even langs. Waarna ze afscheid nam, ons nogmaals feliciteerde, en wegreed.

Dat is nu wel raar, zei ik, dat je gaat aanbellen bij mensen die in de krant hebben gestaan.

Het is gewoon héél erg sociaal-zijn, zei mijn vrouw – een vorm die wij zelfs op de tippen van onze tenen niet echt begrijpen. Ze was nergens op uit, ze vond het gewoon plezierig om even kennis te maken.

Ze was niet de eerste die het ons kwam vertellen alsof het nieuws was: u staat in de krant. Alsof in de krant staan iets is wat je overkomt – je staat op een ochtend op en verhip – je staat erin.

Enkele dagen geleden waren wij iets gaan drinken op een terras aan de camping in Wiesenbach, en ook daar was de uitbaatster de Grenz Echo komen tonen. Ze had er stukjes uit voorgelezen, waarbij ze ons letterlijk citeerde – moet je horen!

Er zijn mensen voor wie een medium een keiharde waarheid is, zei ik. Iets vol­strekt onwrikbaars. Als de krant schrijft dat Melania Trump helemaal ontdooide bij de kanker­patiëntjes, wordt dat niet in vraag gesteld – ook al was ze de lelijke onderkoelde plank van altijd, en staan er foto’s bij om dat te bewijzen.

Alles moet een afgelijnd verhaal zijn, zei mijn vrouw. Het ene cliché moet bevestigd worden, het andere ontkracht. Iets genuanceerds is niet per se interessant. Die first lady’s gaan ook altijd shoppen bij Delvaux, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Ik zou zo’n adviseur een trap geven als hij een activiteit met handtassen suggereert.

Om de middag te besluiten maakten wij een wandeling, waarbij wij beneden aan de zandweg een kwartiertje moesten wachten aangezien de koeien van boerin Von Richardy op weg waren van de weide naar de stal.

’s Nachts moeten ze naar binnen, zei ze, zodat ze kunnen worden bijgevoerd. Er staat te weinig gras op het land. We halen nooit onze liters als we ze niets extra geven.

Het wordt lastig, zei ze, de stiel. Toen ze nog een meisje was, gaf een topkoe 25 liter melk per dag. Vandaag mopperen ze als je er geen 60 liter kunt uithalen. Je móét mee: genetisch selecteren, speciaal voer, moderne technieken. Voor de mensen moet het allemaal goedkoop, goedkoop, goedkoop zijn. Ze staan daar niet bij stil.

Wij keken naar de koeien, die voorbij­sloften. De uiers dik en blauw.

Ge stond onlangs in de krant, zei boerin Von Richardy. Wist ge dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234