Zaterdag 10/12/2022

Opinie

Als ze aan de kant van de mensen staan, drukken onze handelsministers op CTRL+ALT+DEL

Greenpeace-aanhangers protesteren tegen de handelsakkoorden in Genève. Beeld REUTERS
Greenpeace-aanhangers protesteren tegen de handelsakkoorden in Genève.Beeld REUTERS

Dirk Van der Maelen en Güler Turan (sp.a).

Dirk Van der Maelen en Güler Turan

Er was eens een tijd dat handelsakkoorden simpel waren. Het ene land verlaagde zijn tarieven voor melkproducten, en in ruil verlaagde het andere die voor auto's. Dat maakte producten goedkoper en handel over de grenzen makkelijker. Lange tijd was er een brede consensus dat handel zo voor een betere en meer welvarende wereld zorgde. En toen kwam de mondialisering. In plaats van een één-op-één-relatie werd internationale handel een spel van een vijftal wereldspelers, waaronder de twee rijkste en meest ontwikkelde handelsblokken: de Europese Unie en de VS. Wat aanvankelijk een succesverhaal was, dreigt nu een verliesverhaal te worden: stijgende ongelijkheid, breuklijnen tussen 'winnaars' en 'verliezers' en een knieval van onze welvaartsstaat en onze democratie voor de winsten van multinationals. Vandaag zijn handelsakkoorden dan ook geen business as usual meer. De huidige, grote handels- en investeringsakkoorden zijn één van de belangrijkste poorten waarlangs die mondialisering passeert. We moeten dan ook op onze hoede zijn en ze met de nodige zorg invullen. Voor onze rechtsstaat, voor onze democratie, en om de toenemende welvaart wél eerlijk te verdelen.

De handelsakkoorden met de VS en met Canada - TTIP en CETA, zoals ze in het jargon bekend staan - voldoen daar überhaupt niet aan. Ondanks massaal protest willen de onderhandelaars nog altijd aparte rechtbanken voor multinationals waarbij die democratisch gestemde regelgeving kunnen aanklagen, als die regels hen belemmeren. Tegelijk worden nieuwe sluipwegen aangelegd voor multinationals om het besluitvormingsproces nog meer te beïnvloeden (de zogenoemde 'regulatory cooperation'). Kortom, TTIP geeft de mondialisering in handen van de multinationals. Weg van de politiek en dus weg van de controle van de mensen. Nobelprijswinnaar Economie Joseph Stiglitz waarschuwde al herhaaldelijk: handelsakkoorden als alibi voor multinationals om zaken gedaan te krijgen die ze niet (meer) via de politiek gedaan krijgt, zijn een serieuze bedreiging.

Dirk Van der Maelen (sp.a).
 Beeld belga
Dirk Van der Maelen (sp.a).Beeld belga

Alleen vergeten die multinationals en hun lobbygroepen dat de wereld anno 2016 niet meer die is van 10 jaar geleden. Toen de banken ongeremd door enige regels steeds bigger and more ambieerden en de rich and powerful zich verstopten op een eiland met palmbomen. Dit is een nieuwe wereld, waarin mensen dat niet langer pikken. Het protest na het Panama-schandaal spreekt boekdelen. Net als de verontwaardiging omdat banken woekerwinsten maken, maar tegelijk 0 rente bieden en werknemers massaal ontslaan. Het model waarin het niet uitmaakte waar de groei vandaan kwam, naar wie de winst vloeide, hoe duurzaam die was en wat dit deed met de democratie en onze welvaartsstaat, is het model van het verleden. Mensen eisen nieuwe en eerlijke regels die standhouden.

Op CTRL+ALT+DEL duwen en deze handelsakkoorden resetten, is dan ook het enige wat Europa kan doen als ze de belangen van haar burgers en kmo's echt au sérieux neemt. CTRL+ALT+DEL omdat burgers en kmo's recht hebben op transparantie. Dat beteketn ook élk onderhandelingsmandaat openbaar maken bij de start van de onderhandelingen. CTRL+ALT+DEL omdat ze recht hebben op eerlijke informatie. Wanneer de Commissie bergen jobs, groei en extra money in the pocket belooft op basis van studies waarvan het Europees Rekenhof zelf zegt dat ze niet voldoen, ondermijnt ze haar geloofwaardigheid en verliest ze op voorhand elk debat. Last but not least CTRL+ALT+DEL om het Europese handelsbeleid eerlijker te maken. Als minister van Volksgezondheid Maggie De Block in de Kamer zegt dat TTIP een impact kan hebben op de terugbetaling van medicijnen, dan is duidelijk dat TTIP een verkeerd uitgangspunt heeft. Kortom, een handelsakkoord dat meer macht in handen van de multinationals legt, is de teugels van de mondialisering uit handen geven. Tot nader orde maakt de democratie de regels in Europa, en niet de markt. Handelsakkoorden enkel voor the happy few en de multinationals? Neen, die tijd is gepasseerd. Met die boodschap stappen tientallen organisaties - van Test Aankoop tot 11.11.11 - en duizenden mensen vandaag (dinsdag) door de straten van Brussel. Komende vrijdag krijgen onze ministers van Handel een uitgelezen kans om Europa te tonen aan wiens kant ze staan. CTRL+ALT+DEL of ENTER?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234