StandpuntRoel Wauters
Als we nu te vroeg lossen, dreigt die derde golf begin volgend jaar genadeloos toe te slaan
Roel Wauters is journalist bij De Morgen.
Het wordt een vreemde kerst. Al in het voorjaar waarschuwden virologen dat het coronavirus ook nog het einde van het jaar in zijn greep zou hebben. De vooruitspiegeling van eindejaarsfeesten zonder handen schudden en klapzoenen was best draaglijk. Begin september was het toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) die in deze krant de feestdagen nog eens expliciet in het vizier nam. “Kerst en Nieuwjaar zullen we niet kunnen vieren zoals anders”, zei ze. Lastig, maar met voldoende afstand en wat minder verre nonkels en tantes, moest het wel lukken. Toch?
Nu het eindejaar nadert, is de realiteit een stuk harder. Het Overlegcomité besliste om de geldende maatregelen ook te behouden met Kerstmis en Nieuwjaar. Alleenstaanden kunnen dan wel twee knuffelcontacten uitnodigen bij hen thuis, in principe vier je enkel met je huisgenoten. Terwijl de buurlanden uitzonderingen toestaan op de kerstdagen, blijft ons land erg streng.
Dat is erg hard, maar dat hebben de beleidsmakers vooral aan zichzelf te danken. Na een al te soepele aanpak in de nadagen van de regering-Wilmès ging er eind oktober nog eens kostbare tijd verloren door onenigheid tussen de deelstaten. De besmettingscurve zwiepte de hoogte in, hoger dan de rest in Europa. De druk op de ziekenhuizen en de dienst intensieve zorg is al weken torenhoog. Zoals intensivist Geert Meyfroidt (UZLeuven) eerder deze week zei: als er kordater was ingegrepen, konden we nu misschien al aan versoepelen denken, zoals in Ierland.
Daar zit meteen ook de belangrijkste motivatie. Als we nu te vroeg lossen, dreigt die derde golf begin volgend jaar genadeloos toe te slaan. En worden de ziekenhuizen opnieuw overrompeld en gaat de lockdown ruim in extra time. “Laat ons met kerst een punt zetten achter een rampjaar en geen nieuw rampjaar in gang zetten”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie.
De strijd met het virus wordt sowieso lang. “We moeten de hele winter doorkomen”, aldus De Croo. De winkels, zwembaden en musea mogen dan wel vanaf volgende week weer open. Pas vanaf half januari krijgen we zicht op echte versoepelingen.
De regering wilde perspectief bieden over wat komen gaat. Dat perspectief oogt op dit ogenblik duister, zeker met dagen die steeds korter worden. Eenzaamheid en isolatie komen extra hard aan. Anderhalve maand is nog lang. Het zal erop aankomen om elkaar te steunen. Meer dan ooit zal het beleid oog moeten hebben voor het psychisch welzijn van de bevolking.