Woensdag 19/01/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntAnn De Boeck

Als we nog lang blijven bakkeleien, staan we straks allemaal samen met de voeten in het water

Ann De Boeck is journalist.

Ann De Boeck

Nu het water in Wallonië is weggetrokken, maakt de angst bij de slachtoffers plaats voor een psychologisch verwerkingsproces. Niet het minst bij de families van de 41 overledenen en vermisten. Psychologen ter plaatse stellen vast dat velen nog jaren met posttraumatische stress zullen kampen. Intussen doen ze hun best om puin te ruimen, bieden militairen en vrijwilligers steun waar mogelijk, en heeft de Waalse regering een fonds van 2 miljard euro klaar voor de heropbouw.

Dat onze volle aandacht naar de slachtoffers gaat, is volkomen terecht. Maar we zijn niet de enigen die geteisterd worden door extreem weer. De watersnood is intussen opgeschoven naar Italië, waar modderstromen verschillende dorpen hebben afgesneden van de buitenwereld. Ook India en China kampen met ongeziene overstromingen. Tegelijk worden Siberië en de VS na een periode van extreme droogte getroffen door bosbranden en vuurtornado’s. Het lijkt wel alsof de aarde op hol is geslagen.

Dat dat voor een stuk ook zo is, valt niet meer te negeren. In een nieuwe internationale studie, gepubliceerd in het vakblad BioScience, trekken klimaatwetenschappers aan de alarmbel over de belabberde gezondheid van onze planeet. Veel indicatoren staan op rood en naderen het tipping point. Zo was de verzuring van de oceanen, die ernstige gevolgen heeft voor het leven in zee, nooit zo groot. Ook het aantal CO2-deeltjes in de atmosfeer, de ontbossing van het Amazonewoud en het smelten van de ijskappen zitten op een record.

Uit hun screening van de patiënt aarde putten de wetenschappers twee opmerkelijke conclusies. Ten eerste is het aantal klimaatgerelateerde natuurrampen de voorbije jaren fors toegenomen. Dat zien we nu ook met eigen ogen. Ten tweede heeft de coronapandemie, die nochtans veel verplaatsingen verhinderde, nauwelijks impact gehad op de uitstoot van schadelijke stoffen. Met andere woorden: we hebben nood aan scherpe, structurele maatregelen. Een koolstofheffing, onder andere, maar uiteindelijk ook een verbod op fossiele brandstoffen.

Het valt te hopen dat bevoegde politici zoals Zuhal Demir (N-VA) en Zakia Khattabi (Ecolo) tijdens hun zomervakantie de tijd nemen om het rapport door te nemen. Het leert immers dat we onze miljarden best niet enkel spenderen aan het bestrijden van de symptomen, zoals de heropbouw van weggespoelde scholen of het versterken van de Vlaamse kustlijn. Veel slimmer is het om geld te pompen in de aanpak van het probleem. Die aanpak moet sneller, globaler, drastischer.

De tijd om politieke akkefietjes uit te vechten over gascentrales is voorbij. Idem voor het getreuzel rond het Europese klimaatplan. Als we nog lang blijven bakkeleien over wie wat moet doen, staan we straks allemaal samen met de voeten in het water.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234