Vrijdag 12/08/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Als we een nieuwe lockdown willen vermijden, moeten we nu in actie komen

Maarten Rabaey is journalist voor De Morgen.

Maarten Rabaey

De prachtige nazomer mag ons niet verblinden voor een harde realiteit: het aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw exponentieel. Het aantal ziekenhuisopnames zit ook in de lift. De opnames op intensieve en overlijdens dreigen helaas snel te volgen. Zo leert de ervaring al van Spanje en Frankrijk, waar na verspreiding onder jongeren de ouderen nu dodelijk worden getroffen. Het zou naïef zijn te denken dat wij deze mathematische wetmatigheid zullen ontspringen.

Virologen, epidemiologen en biostatistici luiden daarom terecht de alarmbel. Net zoals tijdens de zomer is het nog niet te laat om de curve opnieuw naar beneden om te buigen. We staan wel oog in oog met een nieuw kantelpunt waarop we de controle over de verspreiding van het virus kunnen verliezen.

Om een nieuwe lokale of zelfs nationale lockdown te vermijden zijn vereende krachten nodig. Vooral in de informele kring van familie en vrienden verspreidt het virus zich opnieuw snel. Daarom is het cruciaal dat iedereen zijn nauwe sociale contacten daadwerkelijk beperkt tot een kleine bubbel en daarbuiten de nodige afstand met anderen bewaart. Op drukke publieke plaatsen blijft een mondmasker verplicht of aangewezen.

Als we deze regels nu niet strikt respecteren worden het bedrijfsleven, de horeca, alsook de pas heropgestarte publieke cultuur- en sportevenementen weer met sluitingen bedreigd. En vooral: besmettingen dreigen deze herfst de reeds zwaar getroffen woonzorgcentra binnen te sluipen.

Deze boodschap zou u vanavond al op radio en televisie moeten horen van de premier en de minister-presidenten van onze regio’s. Toch is een nieuwe Veiligheidsraad over het coronavirus pas op 21 september voorzien. Dan dreigen we opnieuw te laat te zijn. Een burger moet nochtans van zijn overheid de crisiscommunicatie horen vóór een uitbraak op hol slaat, niet als het al te laat is.

In een gesprek met deze krant bepleitte biostatisticus Geert Molenberghs dat ons land op dit moment een coronacommissaris zou kunnen gebruiken, zoals er ook een griepcommissaris is. Deze wetenschapper zou dan verantwoordelijk zijn om op basis van de wetenschappelijke consensus het beleid aan te sturen en éénduidig te communiceren met het publiek. Zo zouden we niet voortdurend moeten wachten tot alle Belgische niveaus het eens geworden zijn over een partijpolitiek evenwicht. Dat is ook de reden waarom de Duitsers het vandaag vrij goed doen in de strijd tegen corona. Bondskanselier Angela Merkel, die zelf een bijzonder sterke wetenschappelijke achtergrond heeft, neemt haar beslissingen naargelang de wetenschappelijke consensus.

Uiteraard hebben in onze parlementaire democratie de verkozen politici het laatste woord. Maar we leven niet in normale tijden. We vechten een oorlog tegen een globale, onzichtbare vijand. Soms moet de politiek durven vertrouwen op zijn generaals om veldslagen tot een goed einde te brengen. Vandaag zijn dat de wetenschappers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234