Zondag 29/03/2020

Opinie

Als psychologe ben ik ontgoocheld, mevrouw De Block

Lotte De Schrijver.Beeld RV

Lotte De Schrijver is klinisch psychologe en voorzitter van de Vlaamse vereniging van klinisch psychologen. Deze bijdrage schrijft ze in eigen naam.

Ik werd vanmorgen gewekt met het volgende nieuws: terugbetaling psychologie, 4 à 8 sessies voor maar 11 euro na doorverwijzing van een huisarts of psychiater. Mijn gevoel: zware teleurstelling en frustratie.

In 2016 werd de klinisch psycholoog erkend als een autonoom gezondheidszorgberoep. Iets waar we als beroepsgroep jarenlang voor gestreden hebben. Deze erkenning laat ons toe om direct toegankelijk te zijn voor patiënten, dat we zelf diagnoses kunnen stellen en daar een behandelplan aan kunnen koppelen op maat van wie er voor ons zit. Eindelijk een erkenning voor onze specifieke expertise. Hoera!

Helaas denk ik dat onze vreugde voorbarig was. Op papier mogen we dan wel autonoom zijn, met een dergelijk terugbetalingsmodel worden we toch weer afhankelijk van de artsen.

Multidisciplinaire samenwerking

Begrijp me niet verkeerd, ik ben net als veel van mijn collega’s een absolute voorstander van multidisciplinaire samenwerking en we moeten zeker streven naar een eerstelijnsmodel waarbij alle zorgactoren samenwerken om op een zo goed mogelijke manier voor onze mensen te zorgen. Maar zo’n samenwerking kan volgens mij alleen maar als we ook elkaars expertise respecteren. Bovendien zijn er ook mensen die, onder andere omwille van de aard van hun problematiek, hun huisarts niet willen of kunnen op de hoogte te brengen. Soms rijden ze naar een psycholoog drie dorpen verder om het aan niemand te moeten vertellen. Hebben deze mensen dan geen recht op terugbetaling? En hoe strookt dit met de eerstelijnsgedachte en het bevorderen van toegankelijkheid?

Als hulpverlener gaat het mij ook over het opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Indien we als maatschappij investeren in de gezondheidszorg, dan verwacht ik ook dat dit een investering is in een kwaliteitsvolle psychologie. De huidige regering heeft duidelijk aangegeven de investering in kwaliteitsvolle zorg ook belangrijk te vinden. Aan de erkenning van de klinisch psycholoog werden namelijk enkele voorwaarden gekoppeld, waaronder een vijfjarige universitaire opleiding en een bijkomend gesuperviseerd stagejaar. Er wordt ook van psychologen verwacht dat zij zich zullen aansluiten in regionale netwerken, dat ze zich blijvend bijscholen, dat ze participeren in patiëntenoverleg, dat ze mee investeren in het elektronische patiëntendossier et cetera. 

En psychologen klagen hier niet over. Integendeel, de meeste van ons vinden dit niet meer dan normaal. Maar is het dan ook niet meer dan normaal dat, als we ons inzetten om aan al die voorwaarden te voldoen, we hier een verloning voor krijgen die deze investeringen ook helpen te dragen? 

Budget van 22,5 miljoen

Ik vraag me ook af vanwaar dat gemiddelde tarief van 45 euro toch blijft komen. Dat is simpelweg onvoldoende! Ik hoorde de minister op de radio zeggen dat huisartsen minder dan 1 euro per minuut vragen. Dat hoor ik graag, maar vergeten ze er dan niet bij te vermelden dat artsen ook op bijkomende financiering kunnen rekenen om hun praktijk uit te bouwen naast de honoraria? Krijgen psychologen dan ook een aanvulling om het verschil in honorarium te overbruggen?

We weten dat een budget van 22,5 miljoen euro te klein is om alle psychologische consulten terug te betalen. Maar sorry minister De Block, achter dit voorstel kan ik me niet scharen. Kunnen we het misschien eens hebben over een kostenefficiënt, patiënt- en psycholoogvriendelijk, realistisch voorstel a.u.b.? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234