Donderdag 01/06/2023

LezersreactiesOnderwijs

‘Als ik dit hoor, heb ik net meer zin om weg te lopen’: lezers over het voorstel van leerkracht-specialist

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Vanaf volgend schooljaar zullen scholen leraars-specialisten kunnen aanduiden, die ook meer kunnen verdienen. Maar volgens lezers van De Morgen die werken als leerkracht of als directeur, is dat helemaal niet de manier om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. Van willekeur en favoritisme tot ballonnetjes uit een ivoren toren: een overzicht.

Lezers van De Morgen

Willekeur en jaloezie

Het extra loon voor leraars-specialisten lijkt me geen goed idee, omdat ik vrees dat het eerder willekeur en jaloezie in de hand zal werken. Ik zou veel liever zien dat met die middelen alle leerkrachten effectief betaald wordt voor de uren die ze doen: zorg er bijvoorbeeld voor dat leerkrachten betaald worden voor de studie en de toezichten die ze doen of dat de middelen besteed worden aan extra ondersteunend personeel, zodat de leerkracht weer zijn kerntaak kan uitvoeren.

Chantal Acket (32)

Objectieve criteria nodig

Het lijkt me wel een goed idee, maar er zijn objectievere criteria nodig. Denk in de eerste plaats aan leerkrachten die in een loonschaal werken die lager is dan hun diploma. Objectief gezien zijn dat al experten. Een familielid die master is in de taal- en letterkunde Frans wil graag in de lagere school werken, maar doet dit niet wegens financiële overwegingen. Ze zou zoveel minder verdienen dan nu als master. Begin bij het correct vergoeden mensen die in andere sectoren wel geld krijgen voor hun expertise: dit kan hen aantrekken en motiveren én komt objectief de kwaliteit ten goede.

Delphine Nachtergaele (35) uit Deinze

Alleen maar meer onrust

Als ik dit voorstel hoor, heb ik meer zin om weg te lopen dan om gemotiveerd te geraken. Ik werk in een basisschool in Antwerpen. Hoe kan je nu in een team (bij ons zouden dat dan 1 of 2 leerkrachten zijn) mensen aanduiden die meer gaan verdienen op basis van een niet-bestaand kader? Dat creëert alleen maar meer onrust. En dat is nu net wat we niet nodig hebben. Iedereen werkt hard bij ons, elk met zijn eigen sterktes en achtergrond. Wij gooien dat bedrag liever in een pot waar we samen onze school en ons onderwijs sterker mee maken. Losse flodders, daar zijn we niet mee geholpen!

Tine De Beuckelaer (56) uit Brecht

Lees ook

‘Dit kan leiden tot favoritisme en onvrede in de leraarskamer’: gemor over plan met leraars-specialisten

Zwakke schakel

Extra loon is prima voor de leerkracht die zich inzet door extra taken op zich te nemen en bijscholing te volgen. De zwakke schakel in dit voorstel blijft de toewijzing. Na een loopbaan van 38 jaar in het middelbaar onderwijs is mijn ondervinding dat meestal diegenen die ‘de deur plat lopen’ bij de directie en goed kunnen praten beloond worden. Zelf heb ik vaak genoeg moeilijke klassen moeten ‘overnemen’ omdat anderen het niet aankonden. Als er dan een jobaanbieding binnen de school was waarvoor ik bijscholing had gevolgd, kreeg de collega die de klas niet aankon de job, want ze konden mij toch niet uit die moeilijke klas halen ... Dit zal de regel worden, vrees ik.

Jef Neefs (67) uit Beerse

Slag in het gezicht

Dit is een slag in het gezicht van elke leerkracht. In plaats van de leerkrachten waardering te geven, creëert men nu ongelijkheid tussen collega’s op basis van pure willekeur van de directie. Ook zegt men dat elke leerkracht die geen ‘specialist’ is in haar of zijn vakgebied, bijgevolg ook minder loon verdient. Er komt een extra hiërarchische laag zonder enige concrete reden.

Roel Hamblok (34) uit Neerpelt

Te weinig ondersteuning

Ik heb hier een dubbel gevoel bij. Enerzijds is een te vlakke loopbaan in een uitdagende wereld geen goede zaak voor jonge mensen. Anderzijds blijf je in het basisonderwijs als klasleerkracht de moeilijkste, lastigste en meest verantwoordelijke taak hebben. Net zij zou extra verloond mogen worden, niet de ‘specialisten’. Op die manier worden in zovele sectoren al te veel nutteloze middenkaderjobs gecreëerd. Willen we in het onderwijs ook die richting uit? En zal dat dan bijdragen tot betere resultaten?

Marie De Rijcker (60) uit Sijsele

Terecht voor klastitularis

Extra loon voor een klastitularis is eventueel terecht. Die is een manager en regelt alles voor een klasgroep: geeft les, overlegt met de ondersteuning, volgt de evoluties van de leerlingen op, communiceert met de ouders, ... Dat zou misschien meer leerkrachten weer voor de klas laten staan in plaats van enkele zorguurtjes hier, enkele ICT-uren daar, wat vergaderen en geen voeling hebben met de werkvloer. Alleen wie het vak ‘lesgeven’ aan een klas uitvoert, verdient meer.

Dominique Maertens (47) uit Roeselare

Schijnmaatregel

Dit is ronduit schandalig. Wat is een ‘specialist’? Iemand die veel extra doet buiten de normale lesopdracht? Iemand die zijn vak zeer goed kent? Zal een stille, introverte leerkracht die zijn vak door en door kent maar daar niet te koop mee loopt, maar binnen de muren van de klas zijn leerlingen op elke mogelijke manier helpt, daar ook aanspraak op kunnen maken? Een handvol leerkrachten meer betalen, zal de samenwerking in een team zeker ten goede komen ... Dit is een zoveelste schijnmaatregel om leerkrachten aan te trekken, zonder aan de kern van de zaak te komen: zorgen dat er beter onderwijs is, zorgen dat er degelijke eindtermen zijn. Er moet dringend naar de mensen in het veld, de leerkrachten, geluisterd worden.

Diederik D’Hert (46) uit Veurne

Ophouden met die ballonnetjes

Nee, de extra verloning zet de deur open naar favoritisme. De gemiddelde leerkracht doet veel taken tussendoor. Die zijn divers en daardoor is het moeilijk uit te maken wat de financiële waarde is. Wie gaat bepalen welke taak meer waard is dan een andere? Minister Weyts moet ophouden met het oplaten van ballonnetjes. Hij moet gaan luisteren naar het werkveld. Het grote probleem is niet de verloning. Wel de voortdurende digitale bereikbaarheid. Het gebrek aan respect voor de functie vanuit de maatschappij. De bemoeizucht van een aantal ouders en van de overheid. De last minute besluitvorming van diezelfde overheid. In het kader van de onderwijshervorming hebben we letterlijk twee weken geleden de officiële leerplannen mogen ontvangen waar we op 1 september mee aan de slag mogen.

Gert Maris (52) uit Herentals

Ivoren toren

Is dit een oplossing of een lapmiddel? Wij vragen al zo lang om investeringen in infrastructuur, de middelen om kleinere klasgroepen te kunnen vormen, betere ondersteuning, kwalitatievere opleiding, enzovoort. Dit kan volgens mij voor wrevel zorgen. Wie komt in aanmerking? Vage criteria, als je het mij vraagt! Een herwaardering van ons beroep zou ook al veel doen. Dat begint bij politici die zich bezig houden met onderwijs zonder zich te bezondigen aan clichés, een ivorentorenmentaliteit en te weinig werkvloerkennis.

Laura Buelinckx (36) uit Vilvoorde

Klassen kleiner maken

Ik werk als pedagogisch directeur. Een van de meest effectieve maatregelen om de onderwijskwaliteit te verhogen en het lerarenberoep aantrekkelijker te maken is door klassen kleiner te maken, zodat een meer individuele begeleiding mogelijk wordt. Ik zou als Vlaamse regering dus eerst en eindelijk stoppen met systematisch 3,5 procent te besparen op het aantal uren een school een leerkracht mag aanwenden, in plaats van op dit precaire moment in het onderwijs nog meer onrust te veroorzaken bij de leerkrachten.

Sven Van Vlierden (45) uit Bassenge

Goede incentive

Niemand zal ‘neen’ zeggen tegen extra loon. Iedere leerkracht die de job serieus neemt, maakt een goede kans om de rol van ‘leerkracht-specialist’ te krijgen. Voor leerkrachten dus een goede incentive om hun job te blijven doen. Desalniettemin heeft het ook een keerzijde: zonder een duidelijke omkadering werkt het favoritisme in de hand. Het creëert zelfs een voedingsbodem voor vijandigheid tussen collega’s en/of de directie. Het idee is duidelijk een moderne vorm van ‘verdeel en heers’, maar of het even succesvol zal zijn is nog maar de vraag. Voornamelijk de administratieve werkdruk en het afnemen van de gezagspositie van de leerkracht zorgen voor een overgrote uitval. Maar daar houdt de politiek liever de handen van af.

Matthias Verheyen (26) uit Wilrijk

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234