Zondag 21/07/2019

Standpunt

Als het klopt wat klagers beweren, offert men veiligheid van patiënten voor groter inkomen van arts

(Archiefbeeld) Beeld ANP

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.

Er is iets vreemds aan de hand in het ziekenhuis van Veurne. Daar blijven anesthesisten niet altijd bij hun patiënten als ze die onder narcose hebben gebracht. Ze staan in meerdere operatiezalen tegelijk. Dat staat te lezen in verschillende klachten die zijn ingediend bij het Riziv. 

De klagers: de collega’s van die anesthesisten. Die hadden eind 2018 in het dossier ‘Dokterslonen’ dat deze krant onder de aandacht bracht, gelezen dat de anesthesisten met gemiddeld 534.086 euro bruto per jaar de absolute grootverdieners waren onder de specialisten in het AZ West. En dat niet alleen: ‘hun’ anesthesisten staken qua verdiensten ook met kop en schouders uit boven het Vlaamse gemiddelde van 270.000 euro.

Beeld rv Josefien Tondeleir

Afbeeldingen van de operatieplanningen die De Morgen in handen kreeg, staven de beweringen dat de anesthesisten hun patiënten achterlaten, wat volgens een richtlijn uit 1982 verboden is. Artsen worden betaald op basis van prestaties. Als een anesthesist drie operaties tegelijk bijwoont, dan kan hij drie keer een prestatie factureren. Het ziekenhuis ontkent de beschuldigingen en verwijst naar de goede inspectierapporten de afgelopen jaren. Waarom zijn anesthesisten dan zo veel meer verdienen dan het gemiddelde? Geen idee. “We communiceren niet over dokterslonen”, laat de woordvoerder weten.

Opvallend: het Riziv, dat de klachten ontving, spoort onregelmatigheden in dokterslonen niet systematisch op. Nochtans is het verantwoordelijk voor het betalen van artsen, goed voor maar liefst 8 miljard euro per jaar. Toen onze reporters voor het dossier ‘Dokterslonen’ gegevens opvroegen over de verdiensten van artsen in Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen, kon men die niet aanleveren. Het Riziv heeft namelijk maar een deel van de gegevens, het deel dat terugbetaald wordt. Wat de patiënt extra betaalt aan de dokter, daar had men geen informatie over. 

De Morgen bracht zelf de Riziv-gegevens samen met data afkomstig van de koepel van ziekenfondsen en analyseerde die cijfers. En kreeg zo wél een duidelijk zicht op wat specialisten per ziekenhuis verdienen aan opnames. Zo kwamen de opvallend hoge lonen van de Veurnse anesthesisten aan het licht. Waarom doet het Riziv niet zelf de berekeningen die De Morgen uitvoerde?

Als we vasthouden aan het systeem van prestatiegeneeskunde – en op dit moment lijkt onze gezondheidszorg niet fundamenteel anders georganiseerd te worden – dan moeten we het controlesysteem wellicht herbekijken. Want niet alleen in Veurne zijn de cijfers afwijkend. Ook elders zijn er grote verschillen in inkomen tussen verschillende specialisaties van artsen onderling. 

Want als het klopt wat de klagers in Veurne beweren, dan wordt de veiligheid van de patiënt geofferd voor een groter inkomen van de arts. En dat kan niet de bedoeling zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden