Donderdag 09/02/2023

Opinie

Als er al sprake is van een noodtoestand, is het van ons klimaat

Een biomassacentrale.  Beeld Tim Dirven
Een biomassacentrale.Beeld Tim Dirven

Meyrem Almaci is voorzitster van Groen.

Meyrem Almaci

KBC maakte maandag bekend dat ze stopt met steenkool- en biomassagerelateerde investeringen. Daarmee geeft deze grootbank een ongelofelijk belangrijk signaal: investeren in steenkool en grootschalige biomassa-installaties is passé. Tegelijk groeit het aandeel dat KBC investeert in hernieuwbare energie sterk.

Meyrem Almaci. Beeld BELGA
Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Het is maar één voorbeeld van een bedrijf dat begrepen heeft dat, als er ergens sprake is van een noodtoestand, het ons klimaat is. Ook vele andere bij ons en elders in de wereld gaan de strijd aan tegen de klimaatverandering, omdat ze de urgentie voelen. Zon- en windenergie zijn nu al competitief en dit marktvoordeel zal in de toekomst enkel nog toenemen. De auto-industrie keert haar tanker langzaam maar zeker naar voertuigen op elektriciteit en waterstof. Gezinnen kiezen steeds vaker voor een lekkere en gezonde maaltijd zonder vlees. De bouwsector kiest voor lage-energie- en passiefhuizen. En last but not least: massavervuilers als China en de Verenigde Staten onderschrijven bindende afspraken rond klimaat. Zonder meer historisch.

Wie kan eigenlijk nog naast die urgentie kijken? 32 graden op 13 september. Een hittegolf in september. Voor sommigen is het een kwelling, voor anderen een unieke mogelijkheid om de zomer nog even te verlengen. Al zestien jaar na elkaar rijgen we het ene warmterecord na het andere aaneen. Maar ook op andere vlakken sneuvelen de records: juni was met 175 liter water per vierkante meter de natste maand ooit. Nu de kelders leeggepompt zijn en de akkers weer droog staan, wordt duidelijk welke ravage aangericht is.

De verzekeringssector kreeg stapels schadedossiers binnen voor een geschatte kost van 150 miljoen euro. Ook het landbouwrampenfonds zal diep in de buidel moeten tasten: de schadeclaims lopen op tot 250 miljoen euro. Daarmee lopen de directe schadekosten dit jaar hoger op dan de klimaatinvesteringen die de Vlaamse regering doet (1,5 miljard euro over de periode 2016-2020). Die periodes van extreme hitte en hevige regenbuien zijn helaas waar we ons in België nog meer aan mogen verwachten de volgende jaren.

Overal in de wereld groeit de ongerustheid over de gevolgen van klimaatverandering. Behalve bij ons in Brussel. Bij onze vier (!) klimaatministers is er geen sprake van urgentie. Integendeel. Na zes jaar van klimaatgekibbel ondertekenden de vier Belgische klimaatministers negen maanden geleden al het Belgisch klimaatakkoord. Nog steeds is het akkoord niet ingeblikt in een samenwerkingsakkoord, nochtans een administratieve procedure. Nog steeds staat 400 miljoen euro die geïnvesteerd kan worden in meer jobs, energiezuinige woningen, fietspaden en duurzame mobiliteit geblokkeerd op een of andere federale rekening. Terwijl in het buitenland volop geïnvesteerd wordt in duurzame energie stroomt in België 2/3de van de energiesubsidies naar de fossiele en nucleaire sector.

De extreme weerverschijnselen van dit jaar tonen aan dat er wel degelijk een noodtoestand is op vlak van klimaat. Mensen worden ziek. Hun straten staan blank. Joggen in de stad is ongezonder dan in de zetel blijven zitten. Onze boeren slagen er niet in om twee jaar na elkaar van een geslaagde oogst te genieten.

Veel burgers en ondernemers van dit land hebben het begrepen. Omdat ze klimaatveiligheid zo belangrijk vinden, gaan ze zelf aan de slag. Zij rekenen niet langer op de regering voor oplossingen, zij slaan zelf de hand aan de ploeg. Klimaat leeft meer dan ooit. De klimaattop van vorig jaar gaf een boost aan al wie met klimaat bezig is. Die mensen verdienen het om meer gehoord en ondersteund te worden door beleidsmakers op alle niveaus. De noodtoestand is omkeerbaar, maar dan moeten we wel veel harder aan de bak dan vandaag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234