Zaterdag 10/12/2022

Opinie

Als de klimaatbeweging een complot is, maak ik daar graag deel van uit

Wim Soons Beeld RV
Wim SoonsBeeld RV

Wim Soons is CD&V-fractieleider in Mechelen en gewezen Nationaal voorzitter van de CD&V-jongeren

Wim Soons

Jongens, wat heb ik gevloekt gisteren. Net zoals de rest van Vlaanderen viel ik van mijn stoel toen ik de uitspraken van Joke Schauvliege (CD&V) – mijn partijgenote - las over de klimaatbetogingen.

Aangestuurd vanuit ecologische organisaties? Nee, iedereen voelt aan dat de betogingen een breed gedragen beweging zijn, waarin talloze jongeren zich op een positieve en oprecht geëngageerde manier inzetten vanuit een bezorgdheid voor leefmilieu en klimaat. Als dat een complot is, maak ik er graag deel van uit.

Joke: woorden en daden

Mijn maandagavond kondigde zich nochtans veelbelovend aan. Aangezien ik dit weekend door een Netflix-serie gebinged was (Colony), en nu toch even cold turkey moest gaan, opteerde ik voor the next best thing: een infoavond voor lokale CD&V-mandatarissen.

Op het programma stond een presentatie door… Joke Schauvliege. De minister over wie ik geregeld de vraag krijg: ‘Waar is die mee bezig Wim?’, en ‘staat ge zelf wel achter haar beleid?’.

Wel eerlijk, die presentatie was lang niet slecht. Er passeerde een massa mooie projecten. Over het vergroenen van speelplaatsen of ‘meer groen in de buurt’ in onze dorps- en stadskernen. Over de strijd tegen plastic en zwerfvuil. Maar minder sexy dingen, zoals het ontharden van de ondergrond, verhandelbare bouwrechten en het vergoeden van planschade om onze ruimtelijke ordening op orde te krijgen.

En ook aan statistieken geen gebrek. Dat de klimaatuitdaging torenhoog is, maar ook dat de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen al vijftien jaar daalt. Dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren, maar dat er ook daar al tien jaar een duidelijke positieve trend is. Dat laatste had ik een aantal maanden geleden al ontdekt, toen een gids mij tijdens een rondvaart op de Schelde vertelde dat er “hier nu weer vissen zitten die we in 50 jaar niet meer gezien hadden”.

Het beleid - de daden - van minister Schauvliege lijken me dan ook zo slecht niet, haar woorden zijn – jammer genoeg – een ander verhaal.

Defensief – offensief

Conclusie? Dat minister Schauvliege een fout gemaakt heeft, en zich terecht verontschuldigd heeft. Maar nu moet het verder gaan dan dat ‘mensen fouten maken, en Joke eigenlijk een hardwerkende en intelligente dame is’. Hoewel dat allebei waar is.

Wie verder kijkt dan de – evidente – communicatieblunders, stelt vast dat minister Schauvliege zich laat verlammen door een frustratie over de volgende spagaat.

Enerzijds is er de publieke verontwaardiging over het te trage klimaatbeleid (terecht ook), anderzijds líggen er natuurlijk veel klimaatmaatregelen klaar, maar is de publieke weerstand tegen veel van die zaken vaak ook groot. Dat zorgt voor heel wat frustratie en cynisme in de politiek, merk ik vandaag.

Joke Schauvliege moet dringend haar defensieve reflex laten varen en zeggen waar het op staat. Dat er deze zomer een verregaand klimaatbeleidsplan werd goedgekeurd. Dat heel wat maatregelen daarin zo ingrijpend zijn, dat morgen half Vlaanderen op zijn achterste poten staat als ze doorgevoerd worden. Maar dat een aantal zaken tóch dringend in beleid moet worden omgezet. Daar moet het debat over gaan. Zonder taboes, zonder complottheorieën.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234