Dinsdag 25/02/2020

Standpunt

Als Clinton bij winst geen antwoorden zoekt voor de tegenstellingen, zullen de VS echt in stukken breken

Beeld Jef Boes / Tim Coppens

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Deze ochtend werd ik niet door mijn alarmklok gewekt, maar door geweerschoten in de bergen. Het was zes uur 's morgens en in de wouden waren jagers al druk bezig met herten te schieten. We staan met onze kampeerwagen op een camping in de Smokey Mountains in Tennessee, en bijna al onze buren hebben een wapen: sommigen laten hun pistool openlijk aan hun broekriem bengelen, anderen verbergen hun schietijzer in een van hun laarzen.

Koen Vidal.Beeld Jef Boes

Onze buren hebben nog een aantal andere zaken gemeen: ze zijn joviaal, hulpvaardig en ze stemmen zonder uitzondering voor Trump. Voor een Europeaan is het best verwarrend om vast te stellen hoe sympathiek Trump-kiezers kunnen zijn; een groot contrast met de norse, verzuurde extreem rechtse Vlaming.

Na gesprekken met onze campingburen wordt eens te meer duidelijk waarom deze mensen Clinton haten en hun toevlucht nemen tot een gevaarlijke populist als Trump. Het heeft zeker niet alleen met economische achterstelling te maken, want velen van hen zijn behoorlijk welgesteld en hebben voldoende surplus om niet enkel een enorme kampeerwagen te kopen, maar ook nog een quad om in de bergen te crossen.

Hun stemgedrag is vaak te verklaren met drie woorden: abortus, homohuwelijk en vrij wapenbezit. Veel Trump-kiezers zijn diepgelovige patriotten en praten met bijzonder veel emotie over deze drie thema's. Ze zouden het verschrikkelijk vinden wanneer president Hillary Clinton enkele progressieve rechters in het Hooggerechtshof zou aanstellen die homorechten zouden verruimen en het wapenbezit zouden beperken. "Ze gaan onze wetten en onze grondwet herschrijven" - alsof die wetten geen teksten zijn, maar delen van hun eigen lichaam.

Het is bijna onvoorstelbaar hoe fundamenteel anders mensen in Tennessee denken dan in New York, L.A. en Washington. Inzake ethische kwesties is dit een land met twee snelheden en veel heeft te maken met de erbarmelijke manier waarop mensen in het midden en het zuiden van het land zich informeren: de bijbel en tv-shows van radicale evangelisten zijn qua nieuwsbron veel belangrijker dan school, CNN of The New York Times. Nuance bestaat hier niet.

Mocht Clinton het dinsdag halen, dan zullen de mensen van Tennessee en andere conservatieve staten haar niet aanvaarden. Of er geweld van zal komen, is een andere vraag. Feit is wel dat Clinton, mocht ze verkozen raken, het zich niet zal kunnen veroorloven om zich enkel bezig te houden met politieke machtsspelletjes in Washington D.C. en fijne culturele evenementen in New York. Als ze geen antwoorden zoekt voor de antagonismen tussen de liberale kustregio's en het conservatieve hartland, zullen de VS echt in stukken breken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234