Woensdag 03/06/2020

Open brief

Alle kernwapens moeten weg, ook uit België, mijnheer Michel

Afgelopen zomer op een plein in Pyongyang: Noord-Koreanen volgen een raketlancering op groot scherm. 'De actieve nucleaire dreiging is terug van weggeweest', schrijven de auteurs.Beeld AFP

Meneer de Eerste minister,

Morgen wordt de Nobelprijs voor de Vrede 2017 uitgereikt aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), voor hun strijd voor een kernwapenvrije wereld. Hopelijk kijkt u ook naar de uitreiking en laat u zich inspireren door de verschillende speeches.

Anno 2017 is de actieve nucleaire dreiging terug van weggeweest. De leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn verwikkeld in een bruut verbaal opbod. Bovendien lijkt president Trump het Iraanse kernwapenakkoord op de helling te zetten. Dat baart ons grote zorgen.

2017 was nochtans ook het kanteljaar in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Op 7 juli namen 122 landen een VN-verbodsverdrag op kernwapens aan en krijgt ICAN, een coalitie van 468 organisaties uit 101 landen de Nobelprijs voor de Vrede. Het is de verdienste van ICAN dat het verbod op kernwapens een feit werd. Het Nobelprijscomité geeft een belangrijk signaal met deze bekroning: in tijden van dreiging met kernwapens is het cruciaal om een versnelling hoger te schakelen in de nucleaire ontwapening.

Het nieuwe VN-verdrag verhoogt de politieke druk op de kernwapenstaten, beperkt de mondiale bewegingsvrijheid van nucleaire arsenalen en bemoeilijkt de private financiering van kernwapens. Wij juichen het verdrag toe: eindelijk wordt dit massavernietigingswapen verboden.

De Belgische regering weigerde deel te nemen aan de verbodsonderhandelingen en wil het verdrag niet ondertekenen. De in Kleine-Brogel gestationeerde Amerikaanse kernwapens blijven liggen. Erger nog: deze kernwapens worden de komende jaren wellicht gemoderniseerd, een peperdure operatie om de impact van het wapen preciezer te maken. Massavernietigingswapens preciezer maken? Bovendien ziet het ernaar uit dat de Belgische regering de nieuw aan te kopen gevechtsvliegtuigen wil laten uitrusten met de capaciteit om kernwapens te vervoeren en te droppen.

Wij, Ambassadeurs voor de Vrede, hiertoe benoemd door Pax Christi Vlaanderen, steunen het werk van ICAN en vragen u dan ook met aandrang de houding van de Belgische regering ten opzichte van het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens te herzien en het verdrag alsnog te ondertekenen. Alle kernwapens moeten weg, ook uit België.

Op die manier verdient deze regering dan ook een prijs voor haar politieke moed op weg naar een kernwapenvrije wereld.

Ambassadeurs voor de Vrede & Ondertekenaars: Prof. Didier Pollefeyt, Centrum voor Vredesethiek, KU Leuven;  Prof. Tom Sauer, Universiteit Antwerpen; Ere-ambassadeur Johan en Mieke Swinnen; Bernard De Cock en Mark Joly; Hugo D’aes, Artsen voor Vrede; Pol D’Huyvetter, Voor moeder Aarde; Gie Deboutte; Linda Delva; Bob Depooter, Solidariteitskoor Frappant; Wouter Hillaert, Hart boven Hard; Jaklin Laporte, de Pestjuf; Annemie Luyten, Werkgroep Interreligieuze Dialoog Antwerpen; Pat Patfoort, De Vuurbloem; Peter Peene, Vredeswakes Langemark; Guy Poppe; Tetty Rooze; Luc Vansina; Jennie Vanlerberghe, Moeders voor Vrede; Zr. Virginie VanhaeckeOona Wyns

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234