Woensdag 07/12/2022

OpinieAbortus

Abortus: laten we de keuze van vrouwen en hun recht op gezondheid respecteren

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

1.523 mensen ondertekenden deze brief, onder wie huisarts Freia Van Dalem, sociaal verpleegkundige Hilde De Meuter, jurist Frank Scholiers, maatschappelijk werker Hilde Van Gompel, gynaecoloog Herman Tournaye, verpleegkundige Ines Dantos Ramalho, huisarts Alexandra Nunes de Sousa, gyaecologe Valerie Albert, vroedkundige Marie Laurent en maatschappelijk werker Elodie Sminov.

1.500 zorgverleners

Als artsen en psychosociale hulpverleners begeleiden wij elke dag vrouwen. Vandaag nemen wij het woord om hun rechten te verdedigen.

De vraag is niet of we voor of tegen abortus zijn, wél of we vrouwen de keuze willen geven om op een vrije en geïnformeerde manier een beslissing te nemen. Het is onze taak hen hierin te ondersteunen. Zonder oordeel, ongeacht hun reden en zonder die op te delen in ‘goede’ of ‘slechte’ redenen.

Een abortus is geen onbeduidende medische ingreep, net zomin als andere medische procedures dat zijn. Ook ongewenst zwanger blijven en een ongewenst kind krijgen is dat niet! De wet reguleert andere medische procedures nergens zo streng als abortus. Nee, we hoeven abortus niet te bagatelliseren, maar laten we het normaliseren. Niet meer, niet minder.

Wij steunen de uitbreiding van het recht op abortus tot 18 weken, omdat we begrip hebben voor elke individuele situatie. Anticonceptie is niet voor 100 procent betrouwbaar, zelfs niet bij correct gebruik. Hormonale anticonceptie kan de menstruatie onderdrukken, in andere gevallen blijft een zwangere vrouw menstrueren. Ook zwangerschapsontkenning is een realiteit. Een zwangerschap kan een uitlokkende factor zijn van huiselijk geweld. In zo’n geval heb je tijd nodig om je te realiseren dat je geen kind op de wereld wil zetten in een gewelddadige context.

Een betere toegang tot abortus door een verlenging van de termijn tot 18 weken en een verkorting van de wachttijd tot 48 uur is een verruiming van het recht en niet een verplichting om langer te wachten noch om sneller te beslissen.

De verlenging van de termijn zal voor sommigen meer bedenktijd toelaten én minder tijdsdruk betekenen voor anderen. Voor zij die al beslist hebben, zal de stress en het fysieke ongemak van het (ongewenst) zwanger zijn korter duren.

Geen enkele vrouw stelt de beslissing om haar zwangerschap af te breken uit omwille van verstrooidheid, tijdsgebrek, of plezier. Dit is een fabeltje, en bovenal kleinerend voor vrouwen. Vergeet niet dat slechts 3 procent van de vrouwen die om een abortus vragen in België buiten de termijn van 12 weken valt.

In plaats van rechten van vrouwen te beperken, is het onze plicht als hulpverleners om ervoor te pleiten dat de Belgische staat het recht op seksuele en reproductieve gezondheid – in dit geval abortus – garandeert. Daarna is het aan ieder van ons, artsen en hulpverleners, om ons eigen geweten te volgen. Niemand zal gedwongen worden om mee te werken aan een zwangerschapsafbreking. De huidige wet garandeert dit en niemand trekt dit in twijfel.

Vrouwen vertellen ons vaak dat zij opgelucht zijn na de zwangerschapsafbreking. Nochtans is de keuze voor een abortus vaak niet eenvoudig. Kwaliteitsvolle psychosociale ondersteuning, zowel voor als na de ingreep, is essentieel. Een ongewenste zwangerschap uitdragen is een verschrikking. Naar het buitenland moeten omdat in eigen land het probleem wordt doodgezwegen, is een onrecht.

Een abortus uitgevoerd onder goede omstandigheden heeft niet de ernstige gevolgen die sommigen beweren. Een goed uitgevoerde, legale abortus is minder riskant dan een bevalling en vooral minder riskant dan een clandestiene abortus.

Iedereen – niet enkel jongeren – heeft baat bij neutrale en correcte relationele en seksuele vorming. Het geeft je de kans om op een verantwoorde manier en met respect voor anderen je seksualiteit te beleven en verantwoorde beslissingen te nemen. Als je ervan overtuigd bent dat de omstandigheden om een kind te krijgen ongunstig zijn, betekent kiezen voor abortus kiezen voor verantwoord ouderschap.

Daarom steunen wij het wetsvoorstel en de discussies in de Kamer. Daarom roepen wij de Parlementsleden, die de Belgische bevolking vertegenwoordigen, op om vóór te stemmen.

Het debat is rijp en ligt al enkele jaren op de tafel van de wetgevers. Dit voorstel is het resultaat van een samenwerking met de medische sector, de hulpverlening en de academische wereld. Het is onjuist om te beweren dat er geen rekening is gehouden met verschillende invalshoeken.

Dit wetsvoorstel belet vrouwen niet een ongeplande zwangerschap voort te zetten. Wij steunen hen in die beslissing, net zoals wij diegenen steunen die ervoor kiezen dit niet te doen. De vrouw beslist!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234