Zondag 04/06/2023

OpinieCelia Groothedde

Aan alle ouders die zich zorgen maken over de mondmaskerplicht voor jongere kinderen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Celia Groothedde is Vlaams Parlementslid namens Groen.

Celia Groothedde

Beste ouders die zich zorgen maken over de mondmaskerplicht voor jongere kinderen,

Ik begrijp best jullie bezorgdheden of dit goed zal lopen. Maar al heel het weekend zie ik berichten om mensen op te roepen hun kind zonder masker naar school te sturen. Daarover ben ik nog meer bezorgd, om allerlei redenen.

Je kind jouw overtuigingen laten verdedigen tegenover de directie en leerkrachten, is niet eerlijk en brengt je kind in een heel moeilijk parket. Ik vraag me zelf zelfs af of zo’n moeilijke loyauteitspositie waarin je je (jonge!) kind dan brengt, niet veel schadelijker is voor je kind dan een masker.

Dit is ook echt niet eerlijk tegenover leerkrachten en directies. Zij hebben er al twee rotjaren op zitten waarin ze keihard en innovatief hebben gewerkt. Ze gaan dat nu weer moeten doen, want dit is niet de enige maatregel. Ongeacht je overtuigingen: zij hebben deze mondmaskerplicht niet uitgevonden. Maar je gaat hen dan wel met de last opzadelen.

In scholen zijn er echt ontzettend veel besmettingen, vooral in Vlaanderen. Leerkrachten staan daarbij voluit in het vizier, net zoals trouwens kwetsbare leerlingen en leden van hun gezin. Ik hoor van kindjes die al 2 jaar heel vaak ‘in lockdown’ zitten omdat het voor hen niet veilig is op school door de besmettingsgraad, of die de keus hadden tussen in isolatie weg van hun ouder(s) zijn die zelf vatbaarder zijn, of niet naar school gaan.

Een kind vindt het zelf misschien wel fijn om te kunnen bijdragen, en zijn leerkracht mee te beschermen, door een relatief simpele daad.

De berichten dat dit voor leerachterstand zorgt, zijn debunked. Die klopten niet en werden soms bewust gestuurd om mensen te desinfomeren. Zoek uw informatie bij de consensus van wetenschappers, niet bij de uitzonderingen die u wijsmaken dat zij de enige messiassen zijn. In dezelfde trant: een masker is niet schadelijk ‘omdat je dingen zou inademen’.

- Misschien moeten we ook eens kijken hoe het loopt. In andere landen is er al een hele tijd mondmaskerplicht voor jonge kinderen. Daar vreesde men soms ook, maar is het gewoon goed gelopen. De afgelopen dagen hoorde ik berichten van jonge ouders uit Afrika, Colombia enzovoort, die aangaven: onze kinderen dragen het al een jaar, school kon open blijven, kinderen hebben er geen last van. Ik vond dat zelf best geruststellend.

- Ook je persoonlijke overtuigingen of je vrees hoeft niet door je kind gedeeld te worden. Ik dacht dat mijn kind er tegenzin in zou hebben en probeerde de pil te verzachten door te zeggen dat hij een week extra vakantie kreeg. Hij riep ‘ik mag een masker dragen?!’ Hij vond dus dat een masker dragen ‘supercool’ was en dat hij 2 keer won doordat er ook nog een week vakantie bij was. Ik stond er ook van te kijken, en het zal wellicht niet blijven duren. Maar het is ook maar een masker. Ik draag het samen met velen nu al 2 jaar, en we leven nog (sterker: misschien daardoor).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234