Vrijdag 07/08/2020

Opinie

7 vuistregels voor het gebruik van Twitter

Voor Twitter geldt: bezint eer ge begint.Beeld ANP

Kristof D'hanens werkt voor Mediaraven, een Vlaamse vzw die jongeren en jeugdwerk op weg helpt met digitale communicatie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken stuurde gisteren deze tweet de wereld in: 'Ik bied basic-preopvang aan. 14 gaan erop in. Ze willen gewoon nt. Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank.' Een onbezonnen uiting van frustratie? Een bewuste zet om te scoren bij de achterban? Of was dat 'knus tentenkampje' niet zo bedoeld?

We hebben het immers over Twitter. De heilige graal van vrije meningsuiting volgens velen. Inhoudsloos gekakel voor verzuurde internetgebruikers volgens anderen. De meningen zijn verdeeld, maar laat dat nu net eigen zijn aan Twitter.

Weinigen weten er maar echt goed mee om te gaan. Onder het motto 'Grijp de kansen van digitale media' geeft Mediaraven jongeren en jeugdwerkers dagelijks tips om er doordacht mee aan de slag te gaan. Het internet biedt immers zoveel mogelijkheden om jezelf te ontplooien en van de wereld een betere plek te maken. Is dat ook geen opdracht van politici? Daarom voor Theo, en alle twitteraars onder ons, zeven vuistregels voor het gebruik van Twitter.

1. Tweet goed, of tweet niet

Twitter is voor 95 procent openbaar. Zelfs wie niet op Twitter zit, kan lezen wat Barack Obama tweet. Of hoe de massa klaagt over het niveau van de Rode Duivels. Soms is een beetje meelezen en -kijken genoeg. Want waarom zou je op Twitter gaan, als je zelf geen nuttige bijdrage levert?

N-VA-boegbeeld Bart De Wever zit bijvoorbeeld niet op Twitter. Bewust, omdat hij geen zin heeft in al dat online gekwetter. Het account @bart_dewever,wordt beheerd door het partijsecretariaat, en zet vooral de partijstandpunten in de verf.

2. Niemand wil weten wat je kat aan het doen is

Jouw leven is vast niet even boeiend is als dat van een politicus of idool. Maar toch willen veel mensen de wereld laten weten dat ze blij zijn dat de zon schijnt of dat hun kat een muis gevangen heeft. Moet dat echt? Vraag jezelf dus af of de wereld wel wakker ligt van wat je wilt posten. Twijfel je? Post het dan beter niet. Je gaat als politicus toch ook niet een foto van je blote voeten tweeten? Of nee, wacht...

3. God ziet alles, Twitter ook?

Is het echt nodig dat de hele wereld weet dat je een fantastische tijd hebt in je buitenverblijf in Frankrijk? Zo'n dingen passen veeleer op Facebook, Snapchat of WhatsApp: netwerken waar je veel meer controle hebt over wie je berichten wel en niet kan lezen. Op Twitter weet je niet altijd wie er meeleest. Dat kan je buurman zijn. Maar ook je baas, een inbreker of de fiscus. Opletten dus.

4. Glaasje op, niet tweeten

Impulsiviteit en het internet: geen goed huwelijk. Eens je op de 'send'-knop geklikt hebt, is die tweet, mail of sms onherroepelijk weg. Ben je extreem kwaad of enthousiast, teleurgesteld, of zelfs dronken? Laat het dan even rusten of slaap er een nachtje over. Die mail sturen kan morgen ook nog.

5. R.E.S.P.E.C.T

Twitter is een snel medium. Je haakt snel in op andermans tweets of op de actualiteit. Je geeft je mening en zegt je gedacht. Moet kunnen. Maar laat ons dat alstublieft met het nodige respect doen.

In april zagen we bijvoorbeeld hoe Wouter Beke de zelfmoord van Steve Stevaert aangreep om in eenzelfde tweet zijn medeleven te betuigen en er fijntjes op te wijzen dat hij altijd twijfels had bij het gratis verhaal. 't Is niet het moment, Wouter.

6. Twitter at work?

'Tweet in eigen naam' staat er te lezen in de twitter-bio van menig journalist en publiek figuur. Een poging om een evenwicht te vinden tussen enerzijds een eigen mening vormen en anderzijds de visie en overtuigingen van de werkgever respecteren. Maar zo werkt het niet altijd op sociale media.

Recent werd in Gent nog een agent uit zijn functie gezet wegens racistische uitspraken op zijn facebookprofiel. Vrije meningsuiting? Think again. Als je uitspraken - online én offline - niet stroken met de functie die je uitoefent, dan mag je werkgever je schorsen of ontslaan.

7. Geen commentaar

Wie op Twitter zijn mening spuit, moet ertegen kunnen dat anderen de discussie aangaan. Soms trek je de conclusie: 'we agree to disagree'. En dat is best ok. Maar je vindt op Twitter helaas ook heel wat verzuurde zielen, vaak verscholen achter een nickname. Ze maken er een sport van om ongefundeerd kritiek te geven. Best gewoon laten kwetteren. En ga een pint drinken. Met je vrienden bijvoorbeeld. Gewoon. Offline.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234