Maandag 23/09/2019

Standpunt

50.000 vluchtelingen naar Europa halen: een lachertje of een schande?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

In een poging de aanhoudende instroom van vluchtelingen/migranten uit Afrika het hoofd te bieden, komt de Europese Unie met een nieuw plan. Zo’n 50.000 vluchtelingen zullen vanuit veilige Afrikaanse landen naar het welvarende Europa worden gebracht. Daar worden ze op vrijwillige basis verdeeld over de lidstaten. In ruil gaat de Middellandse Zee op slot: geen vluchteling die via een illegale route arriveert, zou nog een realistische kans maken op opvang.

Helemaal nieuw is dat controversiële idee niet. Begin vorig jaar borrelde vanuit Nederland hetzelfde plan op om de Turkse route af te snijden. Uiteindelijk werd het toen een morsige pushbackdeal met Turkije.

Sterke kanten

Laten we niet te cynisch doen over het nieuwe plan. Het heeft onmiskenbaar sterke kanten. Dat het moorddadige zakenmodel van de mensensmokkelaars aan de Middellandse Zee met de klap onderuit gehaald wordt, is niet niks. Al moeten we niet naïef zijn. Deze criminelen zijn flexibel genoeg om hun handeltje snel aan te passen aan de nieuwe realiteit. Dat zij hun klauwen zullen leggen op de ‘veiling’ van de 50.000 tickets is een zeer reëel risico.

Daarnaast is het zo dat zo’n heldere afspraak de wantrouwige en soms angstige Europeaan wat op zijn gemak kan stellen. Dat de hele wereld op onze verzorgingsstaten afkomt, was sowieso altijd al een mythe. Met een vaststaand cijfer, is het meteen ook definitief duidelijk.

Niet vooraf verwerpen

Wrang is het wel. Het is mogelijk een standpunt waarvoor je vandaag gelyncht wordt, maar een richtcijfer van 50.000 vluchtelingen voor geheel Europa is een lachertje. Of een schande, naargelang van hoe je het bekijkt. Alleen al vanuit Zuid-Sudan waren er eind 2016 1,4 miljoen mensen op de vlucht. Een land als Uganda vangt een miljoen Afrikanen op uit buurlanden. Daar sta je dan, met je belofte van 50.000, als rijkste continent ter wereld, en dan nog tegen flinke betaling. Het woord schaamlap krijgt een nieuwe betekenis.

Maar er moet wel ‘iets’ gebeuren. De migratiestroom zal niet zomaar weggaan en de menselijke tol en de maatschappelijke schade ervan zijn in de huidige omstandigheden te groot. Dus laten we de plannen van de Europese Commissie niet vooraf hooghartig verwerpen.

Volstaan zal het evenwel niet. Wie de migratiedruk werkelijk wil verlichten, komt er niet met wat gemorrel aan de opvangvoorwaarden in eigen voordeel. Dan zal er ook met harde hand ‘vrede’ gesticht moeten worden. En misschien belangrijker nog: dan zal welvaart een kans moeten krijgen door eerlijker handel. Het is kiezen: tomaten importeren, of mensen opvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234