Maandag 06/12/2021

Opinie

22/3 moet onze 9/11 zijn

Mensen leggen bloemen, kaarsen en Belgische vlaggen neer aan de Beurs. Beeld Getty Images
Mensen leggen bloemen, kaarsen en Belgische vlaggen neer aan de Beurs.Beeld Getty Images

Marc Michils is algemeen directeur van Kom op tegen Kanker en ex-CEO van Saatchi & Saatchi.

Hoe herstellen we van de klap? En van alle associaties à la 'failed state' die nu als een breiwerk aan 22/3 hangen? Met duidelijke en eerlijke taal over wat er allemaal fout is gegaan en met nieuwe structuren en kordate hervormingen. De hulpverleners, reddingswerkers, de metrochauffeur en de helpende passagiers hebben de weg gewezen. Zij staan nu model voor de daadkracht die we ook in de samenleving en de politiek hard nodig hebben.

Marc Michils. Beeld rv
Marc Michils.Beeld rv

Een diepsnijdende onderzoekscommissie

If it is broke, fix it. België functioneert niet. Er blijken beschamend veel gaten in ons beleidssysteem te zitten. Hemeltergend, onaanvaardbaar, wraakroepend..., dus het minste wat we nu als burgers mogen eisen is dat de structuren grondig worden doorgelicht en hervormd. Leven we in een feodaal, gedesorganiseerd en inefficiënt lappendeken van gemeenschappen, gewesten, provincies en gemeenten? Hoe komt het dat er nog zulke verpauperde wijken zijn in Brussel, waar mensen zo geïsoleerd en verdwaald geraken?

Hoe is het mogelijk dat cruciale informatie niet op de juiste plek geraakt? Is het juist dat ons onderwijs er niet in slaagt leerlingen met een migratieachtergrond op hetzelfde prestatieniveau te tillen? Is de hoofdstad Brussel met haar negentien gemeenten, zes politiekorpsen, één overkoepelende regering, één parlement, twee miniparlementjes en een Gemeenschapscommissie inderdaad onbestuurbaar?

We moeten durven denken en veranderen. 22/3 moet onze 9/11 zijn. Geen politieke recuperatie, maar de waarheid moet wel boven water komen: als bepaalde partijen of systemen of mensen in de fout zijn gegaan, dan moet dat maar hardop gezegd en aangepakt worden. In naam van de slachtoffers mag nu geen politiek verstoppertje meer gespeeld worden.

De klassieke werking van een onderzoekscommissie moet opengebroken worden. Betrek er naast politici, politie en veiligheidsexperts ook de slachtoffers bij, de burgers van Molenbeek en Schaarbeek, Syriërs, Iraniërs, hulpverleners, filosofen, onafhankelijke analisten, moslims en buitenlandse experts. We moeten vergelijken met anderen. Facts and figures bovenhalen. Niet alleen introspectie door ons eigen volk. Geen politiek onderonsje. Snij diep en hervorm grondig. Niet met wat knip- en plakwerk het Belgische huis nog eens van wat extra koterijen (mooi beeld van Kristien Hemmerechts) voorzien.

Een harde antiterreurcampagne

We maken ook een zelfbewuste campagne die de vreedzame samenleving en de humanitaire waarden van rechtvaardigheid en solidariteit met klem verdedigt. En de tegenstanders met overtuiging demoniseert. Er moet - net nu wel - duidelijke taal gesproken worden. Wie de mensenrechten, het principe van gelijkheid tussen man en vrouw, de basishumanitaire waarden niet aanvaardt, moet eruit.

We moeten enerzijds Mandela-gewijs de 700.000 moslims omarmen die hier wonen en hun best doen - waarom ze niet letterlijk omarmen bij de eerstvolgende grote protestbetoging? Met hen moeten we bruggen bouwen: het langetermijnwerk van school, waarden, tewerkstelling, vrouwenrechten, integratie.

Anderzijds moeten we tegelijkertijd, samen met die 700.000 moslims, doortastend polariseren met de paar duizend moslims die hier passeren of onderduiken en met de IS-vlag op kop de wereld kapot willen maken. Met deze kleine groep is het echt oorlog. Rik Coolsaet: "Het gaat niet zozeer om geradicaliseerde moslims dan wel om geïslamiseerde radicalen." Charles Michel bezoekt bekende moslimplaatsen en geeft er een 'I have a dream'-speech. We organiseren samen een antiterreur-Live Aid-benefietconcert. Met alles wat België rijk is aan jong en oud autochtoon en allochtoon talent. Uiteraard ten voordele van de slachtoffers.

Een herwaardering van de zogenaamde zachte waarden

En misschien moeten we ook opnieuw leren samenleven. De individualistische maatschappij met veel meer hardnekkigheid bekampen. "We need more kindness", zei Stephen Fry, de Britse acteur en schrijver, alv een tijd geleden. De samenhorigheid en liefde die nu tastbaar zijn op het Beursplein vasthouden en opnieuw in de samenleving brengen.

We mogen niet in de bloempjes en de kaarsjes blijven hangen, maar ze zijn even belangrijk. We moeten de 'ik eerst en de rest moet zelf maar zorgen voor zijn ellende'-mentaliteit verlaten. Diversificatie en integratie, buurtfeestjes en solidariteitsacties, opnieuw de straat op en actief zijn in het verenigingsleven, niet enkel financiële maar ook maatschappelijke winst nastreven. Helpen en samenzijn, ook met de 700.000 goedbedoelende moslims.

En de Rode Duivels kunnen op het EK ook hun duit in het zakje doen om Belgische fierheid te herwinnen. Met moslim Moussa Dembélé op kop. Het liefst Europees kampioen worden, maar vooral elke match spraakmakend aanvallend voetbal brengen. Is dit een gouden generatie? Wel, dan mogen die topspelers hun topsalarissen eens laten renderen voor België. Met 'Ik ben Bruxelles' op hun shirt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234