Oh my EU

Onder studenten in Boedapest: "Premier Orbán is onze eigen Darth Vader"

Europa kampt met een identiteits­crisis, maar geldt dat ook voor de Erasmus-generatie? Journaliste Jana Antonissen (24) en fotografe Sanne De Wilde (30) nemen poolshoogte bij jongeren die mee de toekomst van ons oude continent uittekenen. Deel 4: Oh my unief.

De Centraal Europese Universiteit (CEU) in Boedapest is een van de beste ter wereld, maar wordt gefinancierd met Amerikaans geld. Een doorn in het oog van premier Viktor Orbán. Studenten over de uitholling van diversiteit en democratie in hun dierbare Hongarije. ‘Orbán verkoopt de EU uit aan Poetin.’

5 Burgerpicknick op het Kossuth Lajos-plein voor de gigantische parlementsgebouwen van Boedapest. © Sanne De Wilde

Mijn universiteit had muffe lokalen met een luid zoemende overheadprojector, schrijftafeltjes die doorzakten als je iets te veel druk op je pen zette en een cafetaria waarvan het menu al sinds de seventies niet meer vernieuwd was. Van genderneutrale toiletten met gerecycleerd toiletpapier, een zelfregulerende thermostaat, veganistische lunches en een groen dakterras met zonnepanelen was geen sprake.

En dat zijn dan nog maar een paar van de progressieve hoogstandjes waarover de Centraal Europese Universiteit (CEU) in hartje Boedapest wél beschikt.

nieuws

cult

zine