Dossier Lezers tippen lezers

Met een gids door Beiroet

1 © UNKNOWN

Ik las deze zomer een artikel over oorlogstoerisme in Beiroet. Hoewel mijn reisgenoot en ik Beiroet al verschillende malen bezochten, hebben we vorige zomer heel wat nieuws ontdekt in deze stad door deel te nemen aan een gegidste wandeling van bebeirut.org.

Op geheel on-Libanese wijze doorkruis je de stad te voet gedurende 3 à 4 uur. Je gids is Ronny, de zoon van een Libanese politicus. Hij vertelt je in het Engels de verhalen en de rijke maar turbulente geschiedenis de stad. Hij neemt je mee van oost naar west en schuwt er niet voor om ook de donkere kanten van de stad te tonen.

Dit afgewisseld met de glitter en de glamour van Beiroet. In de ene straat neemt hij je mee naar huizen in puin, waar enkele jaren geleden de sluipschutters nog op de daken lagen, enkele straten verder drink je lekkere limonade in het voormalige havenkwartier waar vroeger de prostituees huisden, maar dat nu bevolkt wordt door de rich and famous. Hoewel Ronny er helemaal niet Libanees uitziet met zijn lichte huid en paardenstaart, heeft hij duidelijk het ondernemingsinstinct van zijn voorouders geërfd.

Een van zijn andere ondernemingen is een jeugdherberg te openen in de hoofdstad. Hebt u genoeg van het strand of het shoppen, dan is Walk Beirut een echte aanrader! Reserveren via walk@bebeirut.org.

Sara Christiaensen

Dossier Lezers tippen lezers

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine