Dossier Al Dente

Bier: Tournée Générale Tripel Hop

2 Jean Blaute en Ray Cokes. © UNKNOWN

Elke woensdagavond kan u op Eén kijken naar de nieuwe reeks met Jean Blaute en Ray Cokes. DMM kreeg het nieuwe bier van de reeks in avant-première op de proeftafel.

 Bij de televisiereeks hoort een tripel hop, gerijpt bij brouwerij Palm  
2 © UNKNOWN

In hun 'route van de smaak' die ze met een aftands Volkswagen-busje voor de tweede maal aflegden, hield het olijke duo halt in Oostende. Op de pier stond een uitgelezen gezelschap dames uit de food- en drankwereld klaar voor een proeverijtje: Sofie Dumont, ex-Lady Chef of the Year van restaurant Les Eleveurs in Halle, Famke Robberechts, hoofdredactrice van Goed Gevoel, culinair journaliste Agnes Goyvaerts van De Morgen Magazine, en Sommelier van het Jaar Hilde Jonckheere.

Ray Cokes en Jean Blaute broedden op een nieuw bier en ze hadden een wild plan: vrouwen veroveren. Daarbij wilden ze niet over één nacht ijs gaan, smaakadvies was erg welkom. Waardoor lieten de well-dressed and educated ladies zich verleiden? Wie dacht dat ze alleen maar voor zoete bieren zouden kiezen, kwam bedrogen uit.

Vrouwen proeven even goed en misschien nog wel beter dan mannen. En ze houden van fris en bitter. De kleur is minder belangrijk, maar het bier mag niet te zwaar zijn en je schenkt het best in een elegant wijnglas. In het programma vielen de dames voor de pittige La Chouffe en ook wel voor Grimbergen Goud, het enige niet-zoete bier uit het Grimbergen-gamma en volgens mij ook het beste.

Magnum en amarillo
Ditmaal zou het bier van de televisieserie rijpen bij brouwerij Palm, het vorige stroomde uit de ketels van Duvel-Moortgat. De jonge brouwmeester van Palm, Alex De Smet, reisde vorig jaar een tijdje door de Verenigde Staten en proefde er heel wat hoppige bieren van plaatselijke microbrouwers. Die ervaring kwam goed van pas bij het brouwen van de nieuwe Tournée Générale Tripel Hop. Want dat is, een beetje atypisch voor Palm, een stevig gehopt biertje dat ons best kon bekoren.

Men brouwt het met de techniek van de dry hopping, die Palm overigens al jaren toepast bij de Martin's Pale Ale, een opdrachtbier voor John Martin. Bij het drooghoppen voegt men tijdens de lagering een derde keer hop toe (de Amerikaanse Cascade) zonder die echter mee te laten koken, vandaar de term.

Tijdens het kookproces zelf gebruikt men nog twee andere hopsoorten. Vroeg in het proces is er in de brouwketel een early hopping met de hopsoort Magnum die zorgt voor de basisbitterheid. Vervolgens wordt er een tweede keer gehopt met Amerikaanse Amarillo-hop wat, in combinatie met de techniek van de late hopping, zorgt voor uitgesproken citrustoetsen die uiteindelijk verfijnd worden door de drooghopping.

Droogheid
Het resultaat mag er zijn. Tournée Générale Tripel Hop is een heel delicaat bier, en het zou weleens kunnen slagen in zijn ambitie om er vrouwen mee aan te trekken. Ik hoop op een groot succes dat brouwers over de streep kan trekken om meer hop te gebruiken. Hop is een smaakmaker, maar zorgt ook voor de droogheid die je naar het volgende glas doet verlangen.

Zoet bier zorgt immers snel voor een verzadigd gevoel, tenzij je het ijs- en ijskoud serveert. Ook de Tripel Hop van Tournée Générale laat zich best ijskoud drinken. Neem een groot wijnglas en schenk het fris en fijn uit de ijsemmer. Houblon Chouffe en Duvel Tripel Hop gaven het goede voorbeeld, wie volgt nog?

Enkel verkrijgbaar bij Delhaize of bij de gespecialiseerde bierhandel.

Geproefd: Tournée Générale Tripel Hop
Herkomst Brouwerij Palm, Steenhuffel
Fles 75 cl met hergisting
Alcoholvolume 7,5 vol. % alc
Uitzicht Goudblond, lichtjes gesluierd, mooi wit en sterk wandklevend schuim.
Aroma Hop, hop, hop maar ook een subtiel bananenaroma van de gist.
Smaak Elegant, lichtvoetig en delicaat smaakpalet, waarbij de citrustonen (limoen, pompelmoes) overheersen en zelfs een beetje yoghurt komt opzetten. Lange, droge afdronk die een clean palate achterlaat. Smaakt onmiddellijk naar meer.
Foodpairing Uitstekend bij pittige gerechten uit de oosterse keuken of kruidige vis, zeebaars met Provençaalse saus bijvoorbeeld.
Dossier Al Dente

Lees alle artikels

nieuws

cult