Dossier Al Dente

Bier: De Cuvée du château

1 © UNKNOWN

Stel dat je bieren zou vergelijken met wijn. Dan zou de Cuvée du château, een prestigieuze broer van het welbekende Kasteelbier, in de buurt komen van een bourgogne of een zware médoc.

 Foodpairing? Denk aan wild, orgaanvlees, lamsragout of kazen met heel veel body en smaak  

Het verhaal van het Kasteelbier is bij velen bekend. De brouwersfamilie Van Honsebrouck kocht het kasteel van Ingelmunster in 1986 en bracht enkele jaren later het Kasteelbier op de markt. Een zwaar, donker en redelijk zoet bier, geïnspireerd op de Westvleteren 12. De legende wil dat een krat hiervan op miraculeuze wijze op de dorpel van Luc Van Honsebrouck terechtkwam, en dat hij meteen verkocht was.

Het bier kende de afgelopen twintig jaar een eclatant succes. En 'Kasteel' kreeg er nog twee blonde broers bij, één van 7 en één van 11 graden, en later zelfs een 'Rouge'-versie.

Toch vond Xavier Van Honsebrouck, die onlangs het roer van vader Luc overnam, dat er nog iets ontbrak aan het gamma. De meerwaarde van gastronomie gekoppeld aan bier, de laatste jaren uitgegroeid tot een echte trend, was hem niet ontgaan. Met zijn brouwmeester Hans werkte hij een jaar aan een nieuw bier, dat over ongekende gastronomische troeven moest beschikken. De inspiratie haalden ze in de onderaardse kelders van het kasteel. Na een rijpingstijd van tien jaar hadden flessen Kasteelbier Bruin de smaak gekregen van madera en porto en dat was precies wat ze wilden bereiken. Maar dan met een normaal brouwproces, zonder bewaarperiode.

Toprestaurant
Zo ontstond Cuvée du château, een Kasteelbier op basis van dezelfde ingrediënten, maar een speciaal brouwproces geeft het toch die porto-achtige smaak. Komt het door minder suiker te gebruiken? Werd er iets aan toegevoegd? Daar wil Xavier niets over kwijt. Brouwersgeheim. Feit is dat dit Kasteelbier - nog steeds een zware klepper met 11 graden alcohol - toch helemaal anders smaakt. Minder zoet, fijner maar toch nog heel krachtig. Als je het in wijntermen wil uitdrukken, kom je uit bij een bourgogne of een zware médoc, een pauillac bijvoorbeeld. Foodpairing? Denk aan wild, orgaanvlees, lamsragout of kazen met heel veel body en smaak.

Wij hadden de eer met Xavier aan tafel aan te schuiven in sterrenrestaurant La Durée in Izegem, dat zijn naam ontleent aan een schilderij van René Magritte. Chef Angelo Rosseel (een discipel van Geert Van Hecke van De Karmeliet) vergastte ons in zijn stemmige villa-restaurant op een krokant gebakken kalfszwezerik en crème van artisjok, verse morieljes, gegrilde groene asperges en daarbij een sabayon van Cuvée du château. Het gerecht was een schilderij, de hand van de leermeester was onmiskenbaar en de combinatie met het in grote bourgogneglazen uitgeschonken Cuvée du château onovertroffen. Neen, dit bier, gepresenteerd in een mooi gestileerde fles van 75 centiliter met kurken stop, zwarte staniole en zwart-gouden opdruk, hoort gewoon in elk toprestaurant. Dit zijn pas Vlaamse Primitieven! (Ben Vinken)Geproefd
Herkomst Brouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunster
Fles 75 cl met kurken stop of vaatjes van 20 liter. (Naar verluidt zou Sergio Herman er al enkele ingeslagen hebben voor zijn nieuwe brasserie in Cadzand.)
Uitzicht Donkerbruin, mooi en wandklevend wit schuim. Gebruik zo groot mogelijke wijnglazen en schenk ze halfvol, net als bij een topwijn.
Alcoholvolume 11 vol. % alc
Aroma ‘Verouderde’ toetsen van port en madera.
Smaak Toetsen van geroosterde en gekaramelliseerde mout, met een subtiel bittertje van fijne Engelse hop in de afdronk.
Foodpairing Foie gras, stiltonkaas, wildragouts. Ook lekker bij een crème brûlée.
Dossier Al Dente

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine