Dossier Al Dente

Bier: Barbar

Brasserie Lefebvre uit Quenast heeft een woelig verleden achter de rug met veel ups en downs. Vandaag blaakt het bedrijf echter van gezondheid, dankzij de export.

1 © UNKNOWN

Het brouwerijtje in Quenast ontstond uit een boerderij, zoals dat zo vaak gebeurde op het platteland. We schrijven 1876 als Jules Lefebvre zijn landbouwbedrijf uitbreidt met een brouwerij en een café. Quenast is een dorp met een steengroeve en bij de dorstige arbeiders kende het bier vrij snel succes. Dat duurde tot de Eerste Wereldoorlog. Toen namen de Duitsers de metalen ketels in beslag en pas in 1921 zou het bedrijfje opnieuw opstarten.

De Lefebvres verhuisden naar een hogergelegen pand in de Chemin du Croly. Ze schakelden tijdig over van tafelbier en pils naar speciale bieren, met de abdijbieren Bonne Espérance (1978) en Floreffe (1983).

De brouwerij is uitgerust met de modernste flessen- en vatenlijnen. Dat is het werk van Philippe Lefebvre, de zesde generatie. Hij leidde de brouwerij vanaf 1975 naar het groeipad, samen met zijn Vlaamse echtgenote Ann. De kinderen Paul-Emile en Céline staan vandaag klaar om het roer over te nemen. En die groei mag er zijn. Eerst gestaag maar de laatste tien jaar exponentieel: van 26.000 hectoliter in 2001 over 50.000 in 2003 en vorig jaar naar ruim 110.000 hectoliter.

De meeste bieren zijn toegankelijk en ietwat commercieel, maar de laatste jaren maakte de brouwerij ook heel interessante bieren. Denk maar aan Hopus, de hoppige blonde die in deze kolommen al uitvoerig werd bejubeld. De Hopus doet het na drie jaar bijzonder goed. Laat er geen twijfel over bestaan: Hopus van het vat is zowat het beste wat we de laatste tijd hebben geproefd.

Het succes van Hopus heeft allicht iets met de verpakking te maken: in een beugelfles, met een machtig mooi glas en een klein glaasje erbij voor de gist. Die beugelfles wordt nu ook gebruikt voor Barbar Blond, het honingbier dat er ook een nieuw elan door kreeg. Barbar Blond is al langer in het Belgisch bierlandschap een buitenbeentje. Er is honing uit Yucatan aan toegevoegd en dat proef je. Correctie, de honing wordt er niet simpelweg aan toegevoegd, hij ondergaat het hele brouwproces. De ingrediënten zouden de Duitsers met hun Reinheitsgebot zeker doen huiveren: water, gerstemout, tarwe, honing, suiker, hop, koriander, curaçao en gist. Maar in het gebruik van kruiden en vreemde ingrediënten ligt net de creativiteit van de Belgische brouwers. Bij Barbar Blond levert dat een wat excentriek maar volmondig en fris speciaalbier op. Er bestaat ook nog een bruine versie, de Barbar Winter Bok.

Barbar  
Herkomst Brouwerij Lefebvre, Quenast
Alcoholvolume 8 vol. % alc
Uitzicht Amberblond bier van hoge gisting, met een mooie witte schuimkraag en fijne pareling.
Aroma Verse wort, licht kruidig parfum.
Smaak en afdronk Vrij rond en krachtig, met een subtiel honingtoetsje en redelijke bitterheid op het einde. Heel aparte smaak: zoet, maar tegelijk ook droog.
Foodpairing Toeval zorgde voor een geitenkaasje, een Pouligny Saint-Pierre geaffineerd door kaasmeester Michel Van Tricht. Een perfecte combinatie.
Dossier Al Dente

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine