Reisblog

24 uur in onbekend maar hip Nagoya

9 © David De Vleeschauwer

Debbie Pappyn is reisblogster voor De Morgen. Momenteel is ze in Japan.

Nayoga is de underdog-stad van Japan. Bijna geen enkele toerist stopt hier op weg naar Kyoto of Osaka. Waarom zou je hier wel halt houden? Omdat Nayoga een echte Japanse stad is, op amper twee uren treinen van Tokio, met net dezelfde toffe, karakteristieke kantjes als elke Japanse grootstad maar dan wel met een groot verschil: geen horden toeristen en een stuk minder duur om te shoppen, eten en te logeren. (Sinds de aardbeving en tsunami in 2011 heeft het toerisme zich volledig hersteld in Japan. Momenteel is het een van de meest gegeerde reisbestemmingen in Azië, ook met dank aan de lage yen.)

9 © David De Vleeschauwer

Het doel van ons bezoek is een dagje door te brengen met de mensen van de shop Analogue Life. De Canadees Ian trouwde met de Japanse Mitsue en openden een paar jaar geleden een van de mooiste (online)shops met originele, hoogwaardige en meestal met de hand gemaakte designspullen voor in het huis. Ze hebben een netwerk van ambachtslieden over heel Japan die de winkel van keramiek, glaskunst, houtwerk, textiel... voorzien.

In een oud, houten huis met een prachtig tuintje hebben ze hun fysieke shop. Daar tonen ze ons de vaak delicate en met hoge precisie gemaakte spullen die verwonderlijk genoeg erg betaalbaar zijn.

9 © David De Vleeschauwer
9 © David De Vleeschauwer
9 © David De Vleeschauwer

Mitsue en Ian nemen ons mee op ontdekking in hun Nagoya. Ontbijten bij Early Birds, dat als een van de enige adressen in de stad heel vroeg open is. "Kom hier bijvoorbeeld op een zaterdagmorgen om 7 uur in de ochtend en je treft er soms wat fietsers aan die hun wekelijkse toer in en rond de stad doen en hier om hun koffietje komen", zegt Ian. Naast de bar is er een coole fietsshop die aantoont dat Japan ook in de ban is van deftige fietsen en dat de auto meer en meer ingeruild wordt voor de tweewieler.

Hierna gaat het naar Café Kurokawa, eigendom van een Japanner die zijn job in de IT beu was en een paar maanden geleden besloot om een hippe koffiebar te beginnen met perfect gezette koffie, zowel espresso's als long drip. Volgens Ian kan je hier de beste crème brûlée van de stad eten en ontwierp de vriendelijke eigenaar alles zelf. Bij Pas a pas kan je de mooiste, onafhankelijke kledingontwerpen kopen. De kleine shop is eigendom van Koike San, die een fraaie collectie samenstelt voor zowel mannen als vrouwen, plus een klein assortiment aan keramiek.

9 © David De Vleeschauwer

Voor de lunch duiken we een piepklein restaurantje binnen waar al generaties lang unagi, paling, wordt geserveerd. Er staat enkel en alleen maar unagi op het menu: paling naast de rijst, op de rijst met of zonder misosoepje. De blokjes paling worden eerst gemarineerd in een donkere, zoete saus voor ze gegrild worden. Zoonlief staat aan het fornuis terwijl zijn wel zeer oud moedertje aan de toog zit en - wat anders? - unagi aan het eten is en daarna in slaap valt.

De favoriete bakkerij van Mitsue en Ian is Kamiya Bakery. Hier wordt brood op de Franse wijze gebakken en op z'n Japans gepresenteerd op een eenvoudige maar o zo aantrekkelijke manier. In het hoekje verkoopt het koppel ook mooi en handgemaakt houtwerk. Zoetigheden die eruitzien als kunstwerkjes vind je dan terug bij Hanakikyo die op een hedendaagse manier thee drinken, met een zoetigheidje erbij, tot een ware kunst verheft.

Het hoogtepunt van de avond is een diner bij Kushikatsu Lovely, een onopvallend restaurantje waar bijna iedereen rond de toog met keuken zit. Het is aanschuiven om binnen te geraken, maar wie volhoudt, wordt beloond. Er hangt een aanstekelijk sfeertje en singles zitten naast koppels die dan weer naast groepjes vrienden zitten. Er worden grote vazen bier gedronken en glaasjes met warme sake terwijl je kleine gerechtjes kan bestellen die onmiddellijk voor je ogen klaargemaakt worden.

Dampende stoofpotjes met varkensvlees die er wat 'hutsput'-achtig uitzien, hemelse pompoen gebakken in dashi (een bouillon), kleine brochettes met meer vlees die vooraleer ze op het bord verschijnen nog eens in een delicate saus worden gedipt...

Kushitatsu Lovely is een schat van een betaalbaar adres (nog geen 40 euro voor twee personen) en het bewijs dat Nagoya een supertoffe stad is waar je gegarandeerd de enige toerist bent en waar iedereen nog hartelijker en vriendelijker is dan in pakweg Tokio of Kyoto. Only in Japan.

9 © David De Vleeschauwer
9 © David De Vleeschauwer
9 © David De Vleeschauwer
Dossier Reisblog Debbie Pappyn
Dossier Reisblog Debbie Pappyn

Lees alle artikels

cult