Gezondheid

Lage rugpijn? Deze tips kunnen helpen

1 © thinkstock

De basisbehandeling bij lage rugpijn is "de natuur zijn werk laten doen" en medicalisering vermijden. Dat staat in de nieuwste richtlijn van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Verder luidt het belangrijkste advies: blijven bewegen.

Het uitgangspunt van de KCE-studie is dat rugpijn in principe onschadelijk is en in de overgrote meerderheid van de gevallen spontaan geneest. Rugpijn moet worden beschouwd als een - soms zeer onaangenaam - ongemak dat ons nu eenmaal kan overkomen. De patiënt is perfect in staat om zichzelf te genezen, mits een beetje begeleiding en aanmoediging.

Wat kan u doen?

1. Blijf bewegen

Het eerste advies luidt: blijf in beweging. Het kenniscentrum adviseert uw dagelijkse bezigheden zoveel als mogelijk verder te zetten en oefeningen te blijven doen.

Als de klachten toch aanhouden, kan u raad vragen aan uw arts of kinesitherapeut die u een oefenprogramma zal aanbieden dat aangepast is aan uw rugklachten.

Indien nodig, kan dat programma aangevuld worden met manuele technieken, zoals massages, of psychologische begeleiding.

2. Wees voorzichtig met medicatie

Medicatie kan een aanvullende stap zijn, maar voorzichtigheid is geboden, benadrukt het KCE. Indien u medicatie neemt, doet u dat best zo kort mogelijk en is het beter om ontstekingsremmers te nemen dan paracetamol.

Chirurgische ingrepen zijn beperkt tot zeer specifieke situaties, aldus nog het kenniscentrum. Zoals bij uitstraling van de pijn in het been of chronische lage rugpijn.

3. Vermijd andere hulpmiddelen

Het KCE raadt ook hulpmiddelen zoals korsetten en steunzolen af. Het is immers niet bewezen dat die werken, en door deze hulpmiddelen te gebruiken bestaat het risico dat u uw rugspieren te weinig traint.

4. Scans en radiografieën zijn onnodig

Share

Zelfs als de oorzaak van de rugpijn met een scan wordt achterhaald, is de behandeling altijd dezelfde: blijven bewegen

Meestal is een radiografie, scan of MRI (beeldvorming door magnetische resonantie, red.) bij lage rugpijn nutteloos. Zelfs als de oorzaak van de rugpijn met die beelden wordt achterhaald, is de behandeling altijd dezelfde: blijven bewegen.

Bovendien wordt u zo blootgesteld aan schadelijke straling, is het duur voor de maatschappij, staat het niet vast dat er een verband bestaat tussen wat er eventueel wordt vastgesteld en de pijn en kan het u onnodig ongerust maken.

Soms ligt er een ernstigere oorzaak aan de basis van het probleem, zoals een breuk, een tumor of een ontstekingsziekte. Zorgverleners zijn opgeleid om de typische symptomen van deze weinig voorkomende problemen op te sporen, aldus het KCE. De KCE-richtlijn beveelt aan dat de zorgverleners deze oorzaken altijd moeten uitsluiten, en ook in dat geval is een radiologisch onderzoek slechts zeer uitzonderlijk vereist.

cult