Back in Belgium
Annelies De Rouck

Ik heb twee persoonlijkheden: een Amerikaanse en een Belgische

Annelies De Rouck herontdekt haar vaderland

1 © Geert Joostens

Annelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Onlangs verhuisde ze terug naar Brussel.

Ik was net weer even een paar weken in de VS en bij mijn terugkeer naar Brussel merkte ik iets vreemds op. Ik heb een Amerikaanse persoonlijkheid, en een Belgische. In Amerika ben ik zelfzeker, relaxed, voel ik me geapprecieerd en geliefd en ben ik tevreden over mijn leven en persoonlijke groei. In België voel ik me angstiger, een beetje een vreemde eend in de bijt, en loop ik aan tegen gevoelens die ik me herinner uit mijn studententijd, toen ik hier voor het laatst woonde.

Zou het kunnen dat ik in de tijd teruggekatapulteerd ben, nu ik hier opnieuw woon? Lijd ik aan regressie? Je geboorteland verlaten is een ontzettende luxe als je een groeier bent zoals ik. Ik heb er een hekel aan om in een vakje gestoken te worden en ik doe niks liever dan nieuwe ervaringen opdoen en mezelf bijschaven.

Naar het buitenland gaan, geeft je de kans om jezelf eindeloos opnieuw uit te vinden. Je loopt niet tegen de vooroordelen aan die je omgeving over je heeft. Dat is ontzettend bevrijdend. Toen ik in 2002 in Londen ging wonen, bloeide ik open. Ik was 22 en omringd door de meest kleurrijke, excentrieke mensen. Ik voelde me vrijer en normaler dan ooit tevoren.

nieuws

zine