Voeding

Het dubbelleven van de veganist

Vergeet het gehaakte vest, de sandalen en alles patchoeli: steeds meer Belgen omschrijven zichzelf als veganist, maar daarom niet als betweterige wereldverbeteraar. "Kunnen we er alstublieft een beetje normáál over doen?"

"Dus het Dirty Dozen-ontbijt zonder roerei, zonder spek, zonder croissants, zonder boter, ham en kaas en zonder granola parfait, met witte thee, vers sinaasappelsap en extra confituur… En voor u, mevrouw?”

“Euh, ik euh... hetzelfde?”

5 Yves Drieghe van The Vegan Platform: ‘Sommige veganisten gedragen zich verheven. Ik snap dat niet. Wij zijn niet moreel superieur.’ © Joris Casaer

Gaan brunchen met een vegan doe je niet voor je plezier. Niet omdat ze moeilijk doen. De meeste ontbijtplekken zijn ondertussen wel bekend met plantaardige alternatieven, en een geroosterde boterham met avocado, chilipeper en zeezout is, naar verluidt, wel een dingetje. Nee, brunchen met vegans betekent dat ze je al dan niet stil­zwijgend met de neus op je eigen eetgewoonten duwen, al is het maar gewoon door een latte met havermelk te bestellen.

nieuws

cult

zine