Achter de schermen

De wereld is dol op wat ze in Zulte kunnen met natuursteen

Natuursteenbedrijf Van Den Weghe staat sinds de jongste jaren op de radar van toppers én de concurrentie

Toppers uit de design- en architectuurwereld komen aankloppen bij natuursteenbedrijf Van Den Weghe, dat een neus heeft voor trends en innovatie. Die neus is zo legendarisch, dat ze zelfs vanuit Abu Dhabi naar het Oost-Vlaamse Zulte afzakken.

Een massieve plaat uit een steengroeve in Pakistan begroet ons wanneer we de werkplaats van Van Den Weghe binnenwandelen. Een groen marmer met gele lijnen die als aders door de steen ­kronkelen. “Hoe wonderbaarlijk kan de natuur zijn, hé?”, zegt eigenaar Tanguy Van Quickenborne wanneer ik me vergaap aan het stuk steen.

Al snel wordt duidelijk dat dit slechts een voorsmaakje was. Van Den Weghe heeft een vijfhonderdtal soorten natuursteen in huis. De natte droom van menig interieurarchitect en designer. “We hebben een heel uiteen­lopend aanbod. Toch is het maar een fractie van de zesduizend soorten natuursteen die er bestaan. Op de steenbeurs in Verona ­worden er jaarlijks zeker twintig nieuwe voorgesteld. Vroeger had je voornamelijk steengroeves in Frankrijk, Portugal en Italië. Nu worden er ook boringen gedaan in Noorwegen, Zimbabwe, India en zelfs Iran. We hebben zelf geen groeves. We houden ons dus niet bezig met de ontginning ervan. We kopen rechtstreeks de platen die uit de blokken steen worden gebeiteld. Als de plaat er is, schieten wij in gang.”

nieuws

cult

zine