Voeding

De fruitsla is zelden zo vers als ze eruit ziet

Hoe de voedingssector met 'technologische hulpstof' u weet te verleiden

2 De consument wil enerzijds verse fruitsla, maar anderzijds moet die liefst zo lang mogelijk houdbaar blijven. © thinkstock

'Verse' fruitsla die twee weken in de rekken kan blijven liggen, enzymen die in minder dan 72 uur 'oude' kaas kweken en gemodificeerd zetmeel om tomatensaus te maken met zo weinig mogelijk tomaten: met spitstechnologie misleidt de industriële voedingsindustrie steeds slinkser de veeleisende consument.

Share

De industrie doet veel inspanningen om tot een 'clean label' te komen, een etiket dat '100 procent natuurlijke producten' belooft aan de bezorgde consument. Al blijkt dat label minstens misleidend

In de supermarkt zijn steeds meer rekken voorbehouden voor reeds gesneden, voorgewassen, halfbereid en kant-en-klaar voedsel. Van veldsla tot ananas, het wordt verkocht in transparante bakjes om de versheid te benadrukken. Het is alleen best mogelijk dat ze een aantal dagen oud zijn: met behulp van een 'technologische hulpstof' genaamd 'NaturSeal': die verlengt de houdbaarheid met 21 dagen. Het product bevat onder andere citroenzuur en nog 21 andere stoffen, maar die zal u op de verpakking niet vinden want 'technologische hulpstoffen' worden niet beschouwd als ingrediënten en hoeven dus niet op het etiket.

nieuws

zine