lifestyle

Britse pers haalt Wim Distelmans door het slijk: "Dokter Dood"

1 Wim Distelmans. © AP

In België is Wim Distelmans (VUB) de beminnelijke voorvechter van een waardig levenseinde, in Groot-Brittannië is hij 'Dokter Dood'. De studiereis naar het concentratiekamp in het Poolse Auschwitz die de arts organiseert maakt er van hem de baarlijke duivel voor de anti-euthanasielobby.

Eigenlijk is hij in het buitenland, maar de Engelse hetze rond zijn persoon is doorgedrongen tot op zijn vakantieadres. Kan ook moeilijk anders, als de Daily Mail kopt dat 'Dokter Dood euthanasietours aanbiedt naar het inspirerende Auschwitz'. Distelmans: "Voor alle duidelijkheid: het gaat om een symposium rond een waardig levenseinde, niet rond euthanasie. In de jaren negentig organiseerden wij al studiereizen naar Londen, Schotland en Moskou om de technische kennis van artsen, verplegers en psychologen over palliatieve zorg bij te spijkeren."

"Deze 'oude getrouwen' hebben de technische aspecten van die materie nu onder de knie, maar bleven aan mijn mouw trekken voor een nieuwe studiereis. Net daarom wilden we het symposium naar een hoger echelon tillen en het ook hebben over existentieel lijden, pijnbestrijding en waardig leven. In Auschwitz willen we daarover reflecteren. Lydia Chagoll gaat mee, zij heeft als joodse zelf de concentratiekampen overleefd en organiseert al veertig jaar reizen naar Auschwitz", zegt Distelmans.

"Ik snap ook niet waarom hier zo'n fuzz over gemaakt wordt. Dit is te gek om los te lopen. Het is ironisch en pijnlijk dat ik nu zoveel tegenwind krijg uit het Verenigd Koninkrijk, het land dat ik ooit als lichtend voorbeeld zag. De bakermat van de palliatieve zorg ligt nota bene daar."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

nieuws

cult

zine