lifestyle

Belgen komen met 'Facebook voor kankerpatiënten'

- Bewerkt door: Stig Geukens - Bron: Belga
1 © Esperity

Twee Belgische ondernemers, een kankerspecialist en een bio-ingenieur, hebben een sociaal netwerk ontwikkeld dat kankerpatiënten overal ter wereld samenbrengt. De bedoeling is dat ze hun 'medical twin' vinden en zo onder meer kunnen nagaan of ze de optimale behandeling krijgen. Vandaag stelden de twee hun project voor aan Vlaams minister-president Kris Peeters en het publiek op de medische beurs conhIT in Berlijn.

Op het sociale netwerk 'Esperity' kunnen kankerpatiënten vanaf deze zomer met elkaar in contact treden. "Ze kunnen er bijvoorbeeld hun lab-resultaten met elkaar vergelijken, maar ook gewoon een praatje maken, net als op Facebook", vertelt bio-ingenieur Mitchell Silva.

Het grote onderscheid is dat de gebruikers via Esperity op zoek kunnen naar hun 'medical twin', een patiënt die hun gelijke is naar ziektebeeld en genetica. Zo kunnen ze onder meer vergelijken of een verschil in behandeling of levensstijl tot andere resultaten leidt.

Financiering
Esperity wordt momenteel op punt gesteld met een testpubliek en een team van oncologen. Brusselaar Silva en zijn businesspartner, kankerspecialist Erard le Beau de Hemricourt, leggen ook contacten met farmabedrijven. Die zullen instaan voor de financiering van de gratis website. "De farmaceutische bedrijven zijn geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten die we verzamelen", aldus Mitchell Silva. "Zo krijgen ze informatie over de levensstijl van de patiënten en de invloed ervan op hun genezing. Lichaamsbeweging, bijvoorbeeld, is erg belangrijk in het herstelproces."

Het sociale netwerk wordt internationaal gelanceerd in juni. De volgende stap, die weliswaar nog even op zich zal laten wachten, is de toevoeging van objectieve testgegevens, die met sensoren worden verzameld, aan de website.

nieuws

cult

zine