Vrijdag 05/06/2020

Binnenkijker

Geen klassieke achterbouw voor Amaury en Virginia. Het architectenbureau van Tim Rogge maakte haast een kopie van de voorbouw.

Een alleenstaand huisje uit de jaren 30 met de schattige naam Het Landeke veroverde een dikke drie jaar geleden de harten  van Amaury en Virginia. Voor de renovatie schakelden ze de hulp in van Architectuur Studio Tim Rogge.

Smal, hoog en met achteraan een kakofonie aan koterijen. Op het eerste gezicht leken de mogelijkheden om van dit huis een ruime gezinswoning te maken beperkt. Toch zagen Amaury en Virginia het al snel anders. “Dit huis ligt in een landbouwzone en rondom is best nog veel terrein dat verschillende opties biedt om er iets tofs van te maken. Het was een project dat smeekte om een goede architect”, leggen Amaury en Virginia uit.

Die vonden ze bij de Architectuur Studio van Tim Rogge. “Van het originele huis is nog weinig te zien, maar we hebben het ook niet gesloopt. De originele vorm bleef behouden, maar werd volledig ‘ingepakt’ met een nieuwe gevel. De achterbouw werd wel afgebroken en vervangen door een ­exemplaar in het verlengde van de voorbouw, zodat het een mooi geheel vormt.”

Wees gerust, u ziet niet dubbel. Het team van Tim Rogge copy-pastete bijna het ganse voorste deel, maar liep er achteraan alleen wat kantjes van af. Letterlijk dan: hoeken werden afgesneden en vervangen door schuine raampartijen die door­lopen over de verdiepingen heen, waardoor een zee van licht kan binnenvallen.

De groene trap was lang een twijfelgeval, maar sinds hij centraal in het huis staat te pronken hebben Amaury en Virginia nog geen moment spijt gehad. Beeld Luc Roymans

“Het huis kent geen gigantische oppervlakte. Iets van een zeventig vierkante meter. In het voorontwerp van de architect waren we daarom vooral verrast door het slimme gebruik van de hoogte en het volume.”

De eetkamer ligt 60 centimeter lager dan de keuken. Daarboven zweven nog twee tussen­verdiepingen, volledig open, zodat er vanuit de woonkamer contact is met de gelijkvloerse ­verdieping, maar ook met de verdiepingen ­erboven. “Die verschillende niveaus zorgen voor enorm veel openheid, maar creëren ook extra ruimte, die er eigenlijk eerst niet was.”

GROENE TRAP

Dat Amaury en Virginia op een andere manier wilden wonen dan in een klassiek huis waar kamers elkaar opvolgen, mag wel duidelijk zijn. Dat komt niet alleen tot uiting in de ruwe structuur van het huis, maar ook in enkele blikvangers zoals de groene trap. “Toegegeven, we waren niet onmiddellijk overtuigd. (lacht) De trap neemt hier toch een prominente plaats in. Hij is niet weggemoffeld in een inkomhal, maar staat in het midden van onze leefruimte. Wat als we dat groen onmiddellijk beu zijn? Dat verander je niet zomaar even. Tim nam ons mee naar een ander project van hem waar hij een blauwe trap installeerde. Voor ons wilde hij een XL-versie in het groen. We hebben met onze beslissing tot op het laatste moment gewacht en ondertussen hebben we er nog geen moment spijt van gehad, integendeel. Ook voor de badkamer zijn we uiteindelijk voor koraalrood gegaan. We wilden vooral een heldere woning ­creëren met witte muren, maar beseffen nu dat her en der een sprankeltje kleur het geheel alleen maar frisser maakt.”

Door van de volledige achtergevel een raampartij te maken, heb je op elke verdieping uitzicht op de achterliggende weides. Beeld Luc Roymans

MEERJARENPLAN

Bijna anderhalf jaar hebben de verbouwingen geduurd en op wat details na is de binnenkant zo goed als af. “Sommigen zullen misschien denken dat we nog een hoop meubels moeten kopen om de boel op te vullen. Maar dat zijn we niet van plan. Het is geen huis om vol te stouwen. De luchtigheid die er hangt, willen we niet gaan blokkeren met onnodig veel spullen of prullaria. En geloof ons, nu is het opgeruimd, maar anders slingert hier overal speelgoed rond. Dat is voor ons genoeg. (lacht) Wat wel vol mag staan, is de tuin. Met bomen en bloemen. Dat is de volgende klus. En hopelijk gaat die iets minder lang duren.”

Amaury en Virginia

Amaury werkt in de automobielsector, Virginia voor de salesafdeling van het kindermode­label AO76 / Ze hebben samen een dochter / Ze verbouwden hun woning in het Gentse met architect Tim Rogge 

timrogge.be

Virginia en Amaury zijn uiteindelijk ook gezwicht voor een shot kleur in de badkamer. In de koraalrode douche is het vrolijk wakker worden.
Doorheen het huis werd een mix van materialen gebruikt. Voor Virginia mocht terrazzo in de keuken niet ontbreken. Beeld Luc Roymans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234