Zaterdag 19/10/2019

Culinair Snelkookplan

Zonnig recept voor een druilerige dag: Thaise mosselen (en zo maak je ze schoon)

Beeld Hannes Vandenbroucke

Op zoek naar inspiratie of rust in je hoofd? Laat die dure spirituele reis voor wat ze is en vind zielenrust in banale taken zoals afwassen of... mossels schoonmaken!

Afwassen is zo’n taak waar ik telkens vreselijk tegenop zie. Maar eens mijn handen in het warme sop glijden, de geur van een lekker ruikend detergent mijn neus in kruipt en ik repetitief begin te schrobben, valt er vaak een deken van rust en kalmte over me heen. Er is iets met het wassen van vuile potten en pannen, ook mijn gedachten krijgen een poetsbeurt. Ze worden als het ware ge­ordend en gerangschikt, en plots lijkt een moeilijke puzzel in elkaar te vallen, borrelt er inspiratie op voor die tekst waar ik al een hele dag mijn tanden op stukbijt, of vormt het gewoon een rustig moment in een hectische dag.

Hetzelfde gevoel krijg ik bij het schoonmaken van ­mossels, een stap die je zeker niet mag overslaan bij het klaarmaken van deze lekkernij. Kijk of de schelp intact en proper is en, bovenal, verwijder de baard. Niets zo onappetijtelijk als een mossel met een kluitje vernestelde draden. Wees dus niet lui en neem de tijd om mossels zorgvuldig van hun baard te ontdoen. Een heerlijk stressreducerend werkje. Eens de mossels schoongemaakt zijn, is het een kwestie van minuten voor ze op tafel staan en je met je vingers in de pot kan duiken. Want geef toe, niets zo heerlijk als met je handen eten, toch?

Beeld Hannes Vandenbroucke

Naast een pleidooi voor afwassen, wil ik van dit stuk eveneens een pleidooi maken voor het eten met je handen. In veel landen de normaalste zaak van de wereld, maar hier vaak als ongepast beschouwd. Eten smaakt het best wanneer het alle zintuigen prikkelt. Dus laat eens wat vaker de onnatuurlijke, metalen couverts weg en word de textuur en temperatuur van die mossel, dat frietje of die boon gewaar met je vingertoppen.

Misverstand

Er bestaan nogal wat misverstanden wanneer het over mossels gaat. Een daarvan is dat groter altijd beter is. Wel, wie dat beweert, proefde nog nooit een Franse ­bouchot, een kleine, maar goed gevulde schelp met sappig en smaakvol vlees waaraan geen Zeeuwse mossel tippen kan. Deze ‘hangmossel’ groeit aan palen, in volle zee. Door eb en vloed komen ze dagelijks boven water te staan. Wat ervoor zorgt dat de bouchot trager groeit dan zijn Zeeuws broertje, maar ook dat hij een vollere en meer uitgesproken zilte smaak heeft.

Bouchots zijn uiteraard lekker op klassieke wijze, maar nóg beter met een sausje eroverheen. Een zacht groen currysausje, in dit geval. Gooi er wat Thaise smaakmakers tegenaan zoals citroengras, een pepertje en vissaus. Vervang het typisch Aziatische kruid koriander eens door Thais basilicum (ook heilig basilicum genoemd). Geen idee waarom dit kruid dezelfde naam draagt als de Italiaanse variant, want hun smaken liggen helemaal niet in hetzelfde spectrum. De frisse, anijsachtige aroma’s geven deze schelpen wat kruidige punch. De overgebleven blaadjes verwerk je de dag nadien in de Thaise gehaktroerbak pad krapow, nog zo’n lekker snel-klaargerecht. Dat recept komt er een van de komende weken aan, beloofd! 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Dit heb je nodig voor 4 personen

2 kg bouchot-mossels / 1 tl kokosolie of arachideolie / 1/2 bussel lente-ui, versneden / 2 teentjes knoflook, tot moes geplet / 2 stokjes citroengras, doormidden gesneden / duimgroot stuk gember, geraspt / 1 rode Spaanse peper, versnipperd / 1 el groene curry / 1 blik kokosmelk / 2 el vissaus / sap van 1 limoen / koriander of Thais basilicum

Zo maak je het 

1. Maak de mosselen grondig schoon en ­ontdoe ze van hun baard.

2. Verhit de olie in een grote ­kookpot en stoof lente-ui, ­knoflook, citroengras, gember en Spaans pepertje over een zacht vuur 3 minuten aan.

3. Voeg de groene curry toe en ­roerbak 1 min. mee. Blus met de kokosmelk en vissaus en breng zacht aan de kook.

4. Draai het vuur hoger en voeg de mossels toe. Meng goed dooreen en zet het deksel op de pot. Schud of roer na een minuut stevig om zodat de onderste mossels bovenaan in de pot komen te liggen. Laat verder garen tot de schelpen net open zijn. Werk af met het limoensap en de verse kruiden en dien meteen op.

5. Serveer eventueel met Thaise rijst en/of gestoomde broccoli. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234