Zondag 21/07/2019

Open Kaart

Zonder hoempapa À table in Sint-Martens-Latem

Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar À Table in Sint-Martens-Latem.

Je ziet het steeds vaker: populaire restaurants die ­tijdens het weekend sluiten. Als fulltime foodie knars je even met je tanden, als horecawerknemer is een vrij weekend mooi. Dat vindt chef Maël Schamp ook. Na een wervelende passage als Wolfje in Mijn Pop-uprestaurant en met een bedrijf in homecooking (Maeltijd) bindt Maël van maandagochtend tot vrijdagavond de schort van À Table voor.

En dat zullen de habitués geweten hebben. Hoewel À Table al jaren een publiek aantrekt dat copieuze ­bereidingen op prijs stelt, probeert Maël de doorgedreven productbereidingen te verfrissen, soms zelfs met een portie groenten op het voorplan. Op je eentje 25 couverts draaien lijkt me vooral puffen.

Voor ik me zorgen kan maken, komt patron Bob Vinois ons een fijne avond toewensen in zijn restaurant.

Overal zien we bucolische stillevens en Franstalige kookboeken. Een beetje hippe vogel zou deze rariteiten zo uit 2017 bonjouren, maar ik laat me gewillig charmeren door een oude ziel.

De wijnkaart opent met ‘les trésors de notre cave’ – van 110 tot 195 euro – en hoewel er wijn per glas verkrijgbaar is, doen we het vanavond zonder. Op de kaart worden de klassiekers van het huis (niertjes, rilette en mergpijp) afgewisseld met de hand van Maël (gegrilde artisjok en vichyssoise).

Met plezier delen we eerst vier stukjes Sardijns platbrood met ­gemarineerde kwaliteitszalm, opgepept met zure room en gekonfijte citroen. Of het lekker was, lijkt uit de mond van zaalverantwoordelijke Cederick eerder een automatische oprisping dan een oprechte vraag.

Bij het voorgerecht proef ik van de kalfshersentjes die op de vitello ­tonnato van mijn tafelgenoot liggen voor ik in mijn eigen bord duik – slechte gewoontes moet je koesteren. De kroketjes zijn lauw en slap. Van mijn kleurrijk bord met versgepelde garnalen en fantastisch vlezige tomaten wil ik blijven eten. Al mis ik wel wat vuur in de presentatie.

Beeld rv

Misschien brengt het hoofdgerecht daar verandering in. Mijn vol-au-vent wordt in deluxe versie geserveerd met malse kalfszwezeriken maar de Mechelse koekoek is droog en de hollandaise geschift. In het bord aan de overkant ligt een sappig (staart)stuk tarbot – correct gebakken – met drie stukjes ratte aardappelen en wat groen.

Niemand twijfelt aan Maëls ambities, maar om nostalgie en eenvoud met creativiteit (en een sprankel rebellie) te ­verzoenen, is er meer tijd nodig. Een volgende gelegenheid hebben we misschien gevonden, want in het ­winterseizoen schiet Bob Vinois zijn wild zelf.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

Info: À Table, Buizenbergstraat 27, Sint-Martens-Latem, 09 282 70 68, zaterdag, zondag en ­feestdagen gesloten, restaurantatable.be

Familierestaurant: À Table is een brasserie op Franse leest, gerund door de familie Vinois.

Prijs-kwaliteit: Op kwaliteit staat een prijs. We klokken af op 173 euro. Zonder wijn.

In de buurt: In Sint-Martens-Latem bezoek je het museum Dhondt-Daenens of wandel je langs de Leie.

Repeat? Yes. Maël kookt in een duidelijke stijl zonder hoempapa. Hopelijk vindt ze snel een ­evenwicht tussen ­klassiek à la À Table en haar eigen menu. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden