Dinsdag 14/07/2020

Gezondheid

Zo reageert uw lichaam wanneer u niet genoeg water drinkt

Beeld THINKSTOCK

Elke dag ademen en zweten we vocht uit, dat we moeten compenseren door voldoende te drinken. Maar hoeveel water hebben we nu eigenlijk nodig? Tellen al die sloten koffie die we verzetten ook mee? En wat gebeurt er met ons lichaam indien we niet voldoende drinken?

Hoeveel water hebben we nodig?

Het menselijke lichaam bestaat voor 60 tot 70 procent uit water. Gedurende de dag én de nacht verliezen we vocht via adem, zweet en urine. Voor een goede lichaamsfunctie is het dus belangrijk de watervoorraad in ons lichaam aan te vullen.

De voorbije jaren leverden studies verschillende aanbevelingen op. In werkelijkheid hangt uw waterbehoefte af van veel factoren, zoals uw gezondheid, hoe actief u bent en waar u leeft.

Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad heeft een gemiddelde volwassene in normale omstandigheden 2,5 liter water per dag nodig om de waterbalans in evenwicht te houden. Dat is inclusief het water dat we opnemen uit onze voeding. In ons klimaat is het nodig anderhalve liter water per dag te drinken.

Beeld THINKSTOCK

Wat telt?

We horen wel eens beweren dat we anderhalve liter water moeten drinken bovenop alle andere dranken. Dat klopt niet: alles wat drinkbaar is - koffie, thee, soep, frisdrank, melk... - telt.

Wel moet u er rekening mee houden dat koffie en thee een licht vochtafdrijvend effect hebben, waardoor een kop koffie niet evenveel watertoevoer oplevert als een glas water. Dat effect is veel groter bij alcohol; het vochtverlies dat (meerdere glazen) alcohol veroorzaakt, moet gecompenseerd worden door meer water te drinken.

Frisdranken, melk en fruitsap mogen dan geschikt zijn voor onze watervoorziening, ze bevatten ook calorieën. Een overdaad aan deze dranken houdt dus weer andere gezondheidsrisico's in.

Wat als u te weinig drinkt?

Te weinig water drinken, heeft meerdere belangrijke ongewenste effecten voor lichaam en geest:

Een groter risico op gezondheidsproblemen


Elk systeem in ons lichaam is afhankelijk van water. Water spoelt bijvoorbeeld de giftige stoffen weg uit vitale organen en voert voedingsstoffen naar de cellen. Het helpt de hersenen en de nieren naar behoren te functioneren en verbetert het immuunsysteem.

Een eerste gevolg van een gebrek aan water is uitdroging. Symptomen zijn dorst, een droge of plakkerige mond, tong, lippen of huid en lichte hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen omvatten futloosheid, duizeligheid, blaasproblemen, verwarring en pijn in de borststreek. Ouderen en jonge kinderen lopen een groter risico op dehydratatie.

Diverse studies hebben een verband aangetoond tussen het drinken van meer water en een verminderde kans op een hartaanval, nierstenen, darmkanker en blaaskanker.

Beeld THINKSTOCK

U verbrandt minder calorieën

Door veel water te drinken, vergroot u het vermogen van uw lichaam om vet te verbranden. Een studie in het vakblad Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism toonde aan dat het drinken van een halve liter water de stofwisseling bij gezonde mannen en vrouwen met 30 procent deed toenemen.

U eet meer

Diverse onderzoeken stellen ook dat één of twee glazen water voor een maaltijd helpen om u sneller een verzadigd gevoel te geven, waardoor u minder zou eten.

In een van de meest recente studies werd een groep 55-jarigen met overgewicht gedurende drie maanden op een caloriearm dieet gezet. De helft van hen dronk twee glazen water voor elke maaltijd. Na drie maanden waren deze proefpersonen gemiddeld zeven kilogram vermagerd, de anderen slechts vijf.

Verder onderzoek hierover is echter nog nodig. Een studie uit 2007 wees uit dat water drinken voor een maaltijd de calorie-inname en het hongergevoel verminderde bij oudere volwassenen, maar weinig effect had bij mensen onder de 35.

Uw hersenen krimpen

90 minuten zweten zonder dat waterverlies te compenseren, doet de hersenen evenveel krimpen als één jaar ouderdom. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een studie op tieners.

Dehydratatie heeft niet enkel een effect op de grootte van het brein, maar ook hoe hard het moet werken. De proefpersonen die niet genoeg dronken, scoorden even goed op een test als de andere proefpersonen maar het kostte hen veel meer hersenactiviteit.

Toen de gedehydrateerde tieners nadien weer voldoende dronken, namen hun hersenen hun gebruikelijke proporties opnieuw aan.

Beeld THINKSTOCK

U bent slechtgehumeurd

Dehydratatie heeft niet alleen gevolgen voor uw lichaam, u kan er ook slechtgezind van worden, zo blijkt uit een onderzoek van Tuft University. Studenten werden gevraagd 60 tot 75 minuten intensief te sporten. Eén groep mocht tijdens de trainingsessie water drinken, de rest niet. De tweede groep bleek sneller moe, slechtgeluimd, gespannen en negatief.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234