Dinsdag 20/08/2019

Weekendrecept

Zo maak je van noten een spicy snack die je overal mee naartoe kan nemen

Beeld Louise De Brabandere

Er zijn twee soorten mensen op deze aardbol. Diegenen die resoluut voor een voorgerecht gaan, of zij die desserts als een maaltijd op zich beschouwen en er zelfs met veel plezier de hoofdschotel voor overslaan. Met andere woorden: de zout-cravers en de zoetekauwen.

Het type snacks dat je onweerstaanbaar vindt, verraadt meteen tot welk kamp je behoort. Zelf zal ik altijd hartig boven zoet verkiezen. Ik forceer me (soms) om het chips-gangpad in de supermarkt over te slaan, want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Zo simpel is het. Mijn zelfdiscipline is namelijk ver te zoeken als het op chips aankomt. Dus zoek ik naar alternatieven om mijn nood aan zout op een andere manier te bevredigen. Snacks hebben een kwalijke reputatie. Calorierijk, vetrijk, suikerrijk… Kortom: ongezond. 

Maar het begrip ‘snacken’ kan natuurlijk ook helemaal anders ingevuld worden dan met taart, snoep of chips. Goede tussendoortjes loodsen ons door de dag, helpen ons een aankomende suikerdip te omzeilen of weerhouden ons ervan om niet volledig uitgehongerd thuis te komen en de snoepkast leeg te plunderen. De juiste snacks op het juiste moment houden je suikerspiegel op peil en geven je de nodige energie.

Beeld Louise De Brabandere

Gezond snacken kan ietwat saai en ongeïnspireerd zijn. Neem daarom nooit enkel rauwkost mee naar je werk. Geschilde wortelen en rauwe bloemkoolroosjes lopen een groot risico om uiteindelijk in de vuilnisbak te belanden, want boring. Maar samen met een flinke lepel hummus of tahinidip wordt het plots een ander verhaal. Knapperig en romig zijn altijd een winnende combo. Of voeg eens wat pit toe aan die komkommer. Aziaten strooien een snuf zout, wat suiker, limoensap en flink wat chili­peper over komkommerpartjes. Ook met kort geblancheerde edamame (onrijpe sojabonen in de peul) en gebakken padrón pepers met fleur de sel kun je mij altijd plezieren: gezond én lekker. En bij grote honger zijn goede vetten de beste maagvullers. Denk aan toast met geprakte avocado, volle yoghurt met vers fruit of zadencrackers met banaan en pindakaas.

Puur goud

Het is belangrijk altijd iets bij de hand te hebben voor die plotse honger. Je weet wel, het soort honger dat je bij het eerste tankstation doet afslaan, richting rayon der verleiding. Wanneer je altijd een lekker alternatief in je tas of auto hebt, is de kans veel kleiner dat je je op moeilijke momenten overgeeft aan vetrijke of suikerrijke snacks.

Hét ideale tussendoortje on the go zijn noten. Een zakje doodgewone noten is oké. Niet meer, niet minder. Maar veel beter zijn geroosterde noten. Kruid ze met specerijen en de onopvallende noot verandert in puur goud. Dit recept vraagt een ­minimale voorbereiding, je maakt ineens een grote voorraad en je kunt ze lang bewaren. Alhoewel... 

GEROOSTERDE SPICY NOTEN-EN ZADENMIX

100 g cashewnoten 

100 g blanke amandelen 

100 g brazielnoten 

50 g pompoenzaden 

50 g zonnebloempitten 

2 el zonnebloemolie 

½ tl zout 

3 el sojasaus 

1 tl gedroogde rozemarijn 

1 tl gedroogde oregano 

1 tl smoky chipotle-kruiden

(of ½ tl chilivlokken) 

1 el agavesiroop

Zo maak je het

1. Verhit de oven voor op 160°C.

2. Meng de noten in een ruime kom.

3. Meng in een ander kommetje de zonnebloemolie met het zout, sojasaus, gedroogde kruiden, specerijen en agave.

4. Giet het natte mengsel bij de noten en zaden en hussel goed dooreen. Zorg ervoor dat alles onder een mooi laagje zit.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid er de noten en zaden over uit. Zorg ervoor dat alles in één laag ligt. Schuif in de warme oven.

6. Bak in 7 à 8 min. goudbruin.

7. Let op! Noten en zaden ­verbranden sneller dan je denkt. Houd deze mix dan ook zeer goed in de gaten eens je hem in de oven schuift en roer na de helft van de gaartijd dooreen.

8. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens in een luchtledige pot of doos te bewaren. 

Beeld Louise De Brabandere
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden