Woensdag 19/06/2019

Weekendrecept

Zo maak je makkelijk zelf falafel

Weekendrecept Falafel Beeld Hannes Vandenbroucke

Vergeet die poederdroge, smaakloze kikkererwtenballetjes. Met dit gemakkelijke recept zet je de peulvrucht op een piëdestal en bekeer je elke falafelscepticus.

Sommige momenten staan voor altijd in je geheugen gegrift. Het zal je niet verwonderen dat mijn herinneringen vaak aan eten gelinkt zijn. Van de reizen die we maakten, blijft niet zozeer een bepaald strand of tempel bij, maar eerder een specifiek gerecht of culinaire ervaring. Zoals de zoetste en sappigste mango ooit die we gewoon langs de kant van de weg in Thailand aten, of de bizar smakende mini-visjes die we bij het ontbijt in onze ryokan in Tokio geserveerd kregen. 

En helaas was er ook die ene keer in Mexico, dertien jaar geleden, toen ik dagenlang ziek was na het eten van een taco. Een bepaalde geur of smaak katapulteert me vaak eventjes helemaal terug naar die specifieke plek.

Zo sta ik, telkens wanneer het over falafel gaat, in gedachten plots weer op een straathoek in Tel Aviv. Onverwacht een van de lekkerste citytrips van de afgelopen jaren. In een willekeurige pitazaak, die zelfs niet op mijn must visit-lijstje stond, haalden we een op het eerste gezicht eenvoudige pita af. Ondertussen weet ik beter. Een pita in het Midden-Oosten valt onmogelijk te vergelijken met de vettige snack die hier bij ons helaas dezelfde naam draagt. De Israëli (en Syriërs, Palestijnen en Egyptenaren) hebben deze streetfood tot een waar plezier voor de smaakpapillen verheven. 

Mijn versgebakken broodje was gevuld met een explosie aan smaken en texturen. Boterzachte, geroosterde aubergine, frisse kruiden, gepekelde groentjes, heerlijk krokante falafel en uiteraard de obligatoire tahini­saus. Dít was hoe een pita hoort te smaken!

Voor diegenen die denken dat hier alleen maar geslaagde experimenten op tafel komen: niet, dus. Jaren geleden dacht ik snel eens even wat falafels from scratch te maken. Het draaide uit op een kikker­erwtenfiasco en een pruillip. Een saaie, droge, in de pan uiteengevallen situatie. Sindsdien bleef ik dan ook mijlenver weg van het ‘zelf falafels maken’ en haalde ik mijn pita bij de specialisten van dienst zoals de Antwerpse Falafel Tof of Beni Falafel. 

Maar een rubriek als deze smeekt nu eenmaal om een recept voor huisgemaakte kikkererwtenballetjes.

Frituren maar!

In grote lijnen leerde ik, na wat research, drie cruciale zaken. 

Les 1: gebruik nooit, maar dan ook nooit, voorgekookte kikkererwten. Niet oké! Daar ging het de vorige keer al grandioos de mist in. Door de peulvruchten een nacht in water te laten weken, worden de keiharde bolletjes groter en zachter. Vervolgens gaan ze rauw de keukenmixer in. 

Les 2: denk er niet aan om de balletjes in de pan te bakken, dat is heiligschennis! Frituren is – voor één keer – veruit de beste bakwijze. Laatste les: eet falafels onmiddellijk op. Dit is niet het type gerecht dat lekkerder wordt na een nachtje ‘trekken’ in de koelkast. Eens de balletjes gefrituurd zijn, bestaat de kunst erin om ze zo snel mogelijk te verorberen. Recht uit de frietketel zijn ze op hun allerbest. Heerlijk gedipt in tahinisaus of als lunch met een frisse salade of in een warm pitabroodje. 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Falafel (ongeveer 15 balletjes)

225 g gedroogde kikkererwten, nachtje geweekt in voldoende koud water / 1 kleine rode ui, grofgehakt / 3 tenen knoflook, grofgehakt / 5 g muntblaadjes / 10 g platte peterselie / 1,5 tl zout / flinke draai zwarte peper / 1 tl gemalen korianderzaad / 1 tl gemalen komijnzaad / 2 el kikkererwtenbloem / 1 tl bakpoeder 
Om te serveren: pitabroodjes / frisse groenten / verse kruiden
Voor de tahinisaus: 75 g tahini / sap van ½ citroen / 7 g bieslook, grofgehakt / peper en zout / 100 ml water

1. Giet het water af en doe de geweekte kikkererwten, samen met de overige ingrediënten, in een keukenrobot en mix in ongeveer 1 minuut tot een gemixte massa met textuur.

2. Vorm tot balletjes die iets groter zijn dan walnoten, maar kleiner dan golfballetjes.

3. Verhit de frituurolie tot 165°C en bak, in verschillende keren, de balletjes in 4 min. gaar.

Voor de tahinisaus: 

1. Mix in een keukenrobot de tahini met het citroensap, bieslook, peper en zout.

2. Voeg, met de mixer nog steeds aan, in een dunne straal het water toe. Afhankelijk van hoe lopend je de saus wil, kan je meer of minder water toevoegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden