Dinsdag 25/06/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Zo lekker kan plantaardig zijn: Karolien van Karola’s Kitchen overtuigt met dit warm luxeontbijt

Beeld Karola's Kitchen

Bijna de helft van alle Belgen at minder vlees vorig jaar* en een plantaardige maaltijd is al lang niet meer iets voor hippies in geitenwollensokken. Toch nog een duw in de groene richting nodig? Karolien Olaerts van foodblog Karola’s Kitchen toont aan dat plantaardig helemaal niet saai hoeft te zijn. Ze overtuigt je met een warm luxeontbijt, op basis van een plantaardig alternatief voor yoghurt met fruit en noten. Gewoonweg genieten!

Karolien: “Mijn recepten zijn niet honderd procent vegetarisch of vegan. Net omdat het volgens mij allemaal draait om een goed en gezond evenwicht. Heb ik wat kaas gegeten, dan zal ik niet ook nog eens een halve liter melk opdrinken. Ik kies bewust voor plantaardige ingrediënten uit ethische overwegingen en omdat ze beter zijn voor het milieu (want minder CO2-uitstoot). Ze bevatten bovendien minder verzadigde vetten. Kortom: als er een plantaardig alternatief bestaat én het is lekker en gezond, dan belandt het sowieso in mijn winkelkar. Ik merk dat nog steeds een heleboel mensen bang zijn van plantaardig eten. Daarom verzwijg ik het vaak als ik een workshop geef. Zodra het eten verorberd is, biecht ik op dat alle gerechten vegan waren en dan geven veel deelnemers toe dat ze wellicht niet hadden meegedaan als ze dat vooraf hadden geweten. Maakt niet uit, op dat moment zijn ze toch al helemaal verkocht. (lacht) Hetzelfde geldt voor al wie dit warme, luxueuze weekendontbijtje proeft. Instant vakantiegevoel.”

Dit heb je nodig voor 1 portie:
- 1 rijpe peer, ongeschild, in grote stukken
- een handvol bosbessen
- 20 g pecannoten, heel grof gehakt
- 10 g amandelschilfers
- 150 g Alpro plantaardig alternatief voor yoghurt Natuur
- ¼ tl gemalen kaneel
- een snufje gemalen kardemom (optioneel)

Zo ga je aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Schep de peer en bosbessen om met de kaneel en kardemom in een vuurvast schaaltje en plaats het 15 tot 20 minuten in de oven.
TIP: de timing is afhankelijk van je persoonlijk smaak en de rijpheid van de peer (is de peer erg rijp, dan zijn 10 minuutjes bijvoorbeeld al voldoende).
3. Doe de noten in een droge pan en rooster ze, tot ze lekker beginnen te ruiken en goudbruin kleuren. Zet opzij.
4. Laat het gegaarde fruit enkele minuten afkoelen, schenk de Alpro plantaardig alternatief voor yoghurt eroverheen en bestrooi met de noten.

TIP: je kan eindeloos variëren op dit recept door voor andere fruitsoorten of noten te kiezen. Kies bijvoorbeeld in de zomer eens voor abrikozen en aardbeien, en voor pistaches in plaats van pecannoten.
TIP: dit gerechtje kan ook als snack of dessert dienen. Halveer in dat geval alle ingrediënten.

Wie is Karolien Olaerts?
Leeftijd: 34
Achtergrond: Karolien studeerde biomedische wetenschappen en stond tien jaar lang in het onderwijs.
Job: ze is fulltime bezig met haar blog Karola’s Kitchen en geeft ook lezingen en workshops rond gezonde voeding. Én ze werkt momenteel aan haar tweede boek.
Persoonlijk: het was de combinatie van een strijd tegen kilo’s en een passie voor voeding die Karolien op haar 26ste het diëten vaarwel deed zeggen en haar levensstijl deed veranderden. Nu wil ze gezond en bewust eten, met af en toe een flink stuk taart.

Wat is Karola’s Kitchen?
Sinds: april 2014
Wat? ‘Gewoon gezond, groen en bijna vegetarisch’ vat Karolien haar foodblog samen. Behalve een uit de hand gelopen hobby is Karola’s Kitchen vooral een blog gebaseerd op een wetenschappelijke visie rond gezond eten, met tal van laagdrempelige, semivegetarische recepten waarin groenten en ingrediënten die vriendelijk zijn voor de lijn een hoofdrol spelen.

Karolien Olaerts van Karola's Kitchen. Beeld Irmy Coeckelbergs

Laat je verrassen door nog meer inspirerende ontbijtrecepten op de website van Alpro.
Maak jezelf en de planeet gelukkig, en kies bewust voor gezonde, duurzame voeding met Alpro’s gevarieerde aanbod in plantaardige producten

* Bron: het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Alpro tussen 16 en 26 november 2018 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden