Zondag 31/05/2020

CulinairOpen kaart

Zjalto: een Bulgaarse ontdekking in Geel

Beeld rv

Zjalto wordt omschreven als een ­huis­kamerrestaurant, hoewel dat te klein en te kneuterig klinkt voor wat Zjalto is. Beschouw het als een restaurant dat toevallig in het salon van een rijtjeshuis gevestigd is. Er is plaats voor zo’n twintig gasten, je zit er gezellig maar ruim, moet niet aanschuiven bij ­wildvreemden en er wordt gekookt zoals in een sterrenrestaurant.

‘Zjalto’ is Bulgaars voor ‘geel’. Gastvrouw Tina is Bulgaarse. Die invloed zie je in het ­inte­rieur: in de ingekaderde kledingstukken, de iconen aan de muur en het mooie jurkje van Tina. Het eten bevat Bulgaarse toetsen: wat ­sharena sol hier en een beetje slanina daar. Geef toe dat het mooier klinkt dan kruidenmix en spek.

De wijnkaart is uitsluitend Bulgaars, ook de bubbels waarmee we beginnen (Edoardo Miroglio Brut, 11 euro). Als starters komen er zomergroenten, geserveerd met de kruidenmengeling (bonenkruid, paprikapoeder, fenegriek, karwij, oregano), daarna kleine stukjes varkenskop en een gin-tonicsorbet.

In het weekend wordt de gasten verzocht vijf (59 euro) of zes gangen (69 euro) te kiezen. Chef Harry’s bordjes, soms ook door hem opgediend, zijn kleurig en mooi. De gedroogde boerenkool past visueel perfect bij de gebakken rode bietjes met peer, balsamico en yoghurtsausje, maar qua smaak had de kool voor mij niet gehoeven. Het is meteen vergeten bij het gepocheerd eitje; een goede basis voor de zoute zwaardvis, in een dashi­bouillon, versierd met bonitovlokken. 

Bij het volgende bord herinneren we ons hoe graag we schorseneren eten, hier gefrituurd, geserveerd in een vichyssoise met truffel bovenop, en het befaamde Bulgaarse spek als accent. Het laatste gerecht zijn malse stukjes varkensnek, met ­wortel, bloemkool en pinda. Superlatieven voor het dessert: sesamijs, met esdoornsiroop en boter. Zout, zoet en zacht tegelijkertijd. Tafelgenoot gaat voor de kaas die hier zelf gemaakt wordt. Welk restaurant doet dat?

Zjalto is een grote, aangename verrassing. Een binnenkomer bij Gault Millau met 13 punten. Een exotische ontdekking in een rijtjeshuis. Wij gaan voor geel.

zjalto.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234