Woensdag 08/07/2020

Open kaart

Zin in takeaway deluxe? Hier kun je nog steeds afhalen

Vrijmoed, GentBeeld rv

Eindelijk staan onze resto-recensenten niet meer voor gesloten deuren. Maar aangezien restaurants nog niet op volle toeren draaien, combineren ze de heropening vaak nog met takeaway. Daarom nog een laatste keer afhaalsuggesties, onder de noemer: top-chef.

Vrijmoed, gent

Hoe word je dat eigenlijk, topchef? Door ervaring, smaak en ambacht, maar ook door onder hoogspanning innovatief en creatief uit de hoek te komen. Op een warme zaterdagochtend is de levering van een Michaël Vrijmoed**-koelbox (10 gangen, brood en boter voor 115 euro p.p.) de firestarter van ons weekend. Enkel één voor- en hoofdgerecht uit ons groentemenu dienen nog afgewerkt te worden. Na een avondvullend programma blijft de ogenschijnlijk simplistische opener met maïs, ricotta en ­cashew bij, naast de boeiende texturen in de ceviche van gebrande courgette, limoen en daslook. Even later brengt de perfect getrancheerde lasagne van aardappel naast een tuile van algen zelfs even een restaurantbezoek in herinnering. We zijn zo voldaan dat we de desserts opsparen tot de volgende dag. Bij Vrijmoed zal je voorlopig kunnen blijven afhalen. 

Vlaanderenstraat 22, vrijmoed.be

Casse-croûte, Brussel

Bozar-chef Karen Torosyan heeft van zijn sterrenrestaurant een ­meeneemformule gemaakt: Casse-Croûte, opgebouwd rond zijn befaamde bereidingen in bladerdeegkorst. Ik merk op dat zijn ­prijzen verbazingwekkend redelijk zijn. “Ik ben een ambachtsman, geen commerçant die in moeilijke tijden geld wil verdienen.” Je krijgt een tijdslot van een half uur om je bestelling op te halen, en hij legt je dan uit wat je thuis nog moet doen. De jambon persillé (16 euro), preskop (16 euro) en terrine van 3 varkens (19) krijg ik vacuümverpakt mee. Hij zegt hoe ik de varkensworst met venkel, stoemp en Elzasser spek (26) moet afwerken. De kalfskop in graankorst (26) wordt ingepakt met een opwarm- en afbak-handleiding. De desserts: rijstpudding (12) en cheesecake (12) in glazen potjes. Heerlijk diner, én een verbazende lunch de volgende dag. “Ondanks de 1,5 meter heb ik nog nooit zo dicht bij mijn klanten gestaan”, zegt Torosyan. 

Op Facebook: Casse-Croûte par Karen Torosyan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234