Vrijdag 29/05/2020

CulinairOpen kaart

Zin in Italiaans? Het kan nog steeds: bij deze 3 restaurants in Gent, Brussel en Antwerpen kan je afhalen

Per Bacco, Gent.Beeld rv

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur. Deze keer: Italiaans.

Trattoria Romana ‘dai Puponi’, Brussel

Aan goede pizza geen gebrek in Brussel, dus besluiten we om gevaarlijk te leven (dat doen we eigenlijk allemaal al) en een ­traditioneel menu te bestellen. De Trattoria Romana levert klassiekers als suppli (rijstballetjes, 5 euro), mozzarella in carrozza con alici (gefrituurde broodjes met kaas en ansjovis, 8 euro, ik zet ze meteen opzij voor de lunch, morgen), kabeljauwkroketten (8), een kalfs­lapje met citroen (18), saltimbocca alla romana (21) en, avanti, ook nog tiramisu (7), lange vingers (3) en een fles chianti (35). Contorni hadden we eigenlijk niet meer nodig, maar de cicoria – de bittere groene bladgroente – in azijn (8) zien er te lekker uit. Er zit extra saus in de aluminium bakjes, dus warmt alles perfect op en we eten alsof er geen domani bestaat. (LK)

Rollebeekstraat 21, op Facebook: Trattoria Romana ‘dai Puponi’

Pici, Antwerpen

Zo veel zorg voor een takeaway, dat hebben we nog nooit meegemaakt. De man aan de lijn spreekt Engels met een heerlijk Italiaans accent. Wil ik de pappardelle zelf koken zodat ze perfect gaar zijn? Dat kan. De pici cacio e pepe kookt hij dan weer wat korter, zodat ze na het opwarmen echt op punt zijn. Als we afhalen, zegt de kok nog expliciet dat we altijd mogen bellen als er een probleem is. Niet nodig. Thuis aangekomen is het eerst rustig genieten van de antipasti misti. Een mooie portie gegrilde groenten, mozzarella, mortadella en co (17 voor twee). En dan smikkel ik van een 5 uur gegaarde rundsragout met verse pappardelle (17), en is het aan de overkant van de tafel heel stil bij de pici cacio e pepe (15). Gewoonweg top. (MK)

Dageraadplaats 13, pastapici.be

Per Bacco, Gent

Wanneer de zon onze snoeten oplicht, mogen de kleuren en ­aroma’s dubbel zo vrolijk van ons bord spatten. Met een take­away van het Italiaanse Per Bacco komt la dolce far niente zowaar binnen handbereik. Uit de mezze op de kaart klinkt de romige burrata met bottarga en artisjokharten en pomodori secchi als een verleidelijk voorspel (17 euro) en zo volgt op onze eerste hap al snel een gulzige tweede. We zwichten ook voor twee klassieke pasta’s (19 euro/stuk): een authentieke lasagna met ragu en een mezzi paccheri met wilde venkelpesto en borlottibonen, verrassend opgeleukt met spartelverse stukjes inktvis. Mijn vriend laat alles op z’n Italiaans binnenglijden met een slok wijn, terwijl ik gibberend een zakje ­bonbons en een stukje schimmelkaas in onze meeneemtas spot. De zomer is voorlopig gered. (FV)

Sint-Jacobsnieuwstraat 56, perbacco.be (via Deliveroo of afhalen in het ­restaurant, van do tot zo)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234