Donderdag 22/08/2019
Beeld rv

Column De tafel plakt

Ziet je stoelgang eruit als iced latte? Dan ga je best naar een arts

Katrin Swartenbroux luistert gesprekken af op een Belgisch terras.

“Drie of vier keer per week?! Wat is er mis met u?!”

“Wat, hoeveel keer doet gij het dan?”

“Minstens één keer per dag. Meestal twee keer zelfs. Drie als het wat pikant was.”

Avini, Antwerpen

Er zijn waarschijnlijk appetijtelijker gesprekken te voeren op een drukbevolkt terras. Maar wanneer je omgeven bent door het kruim van het Antwerpse Zuid, dat zich op designersneakers en blinkende loafers naar buiten heeft gesleept om aan de wereld te laten zien dat ze het zich kunnen permitteren om een maandagavond niet te werken, is het moeilijk om niet over poepen te praten. Zeker toen ik me hardop afvroeg of het oké zou zijn om in een wijnbar nog een koffie te bestellen, in de hoop dat ik de volgende dag eindelijk eens naar het toilet zou kunnen gaan. “Ik denk echt dat we eens moeten babbelen over uw shitty behavior”, zei mijn tafelgenote met een frons.

Niet dat ik daar problemen mee heb. Nu goed, met gáán heb ik blijkbaar wel degelijk problemen, maar erover praten vind ik niet lastig. De inhoud van mijn porseleinen schatkist delen met de abonnees van De Morgen, of met de persoon die deze krant (eenmalig, dankzij deze column) vastneemt in zijn (toenmalige, dankzij deze column) favoriete ontbijtzaak, vind ik blijkbaar ook niet gênant.

Graag gedaan.

Psychologen zullen tegensputteren, maar internisten zijn het er massaal over eens dat we regelmatig achteruit zouden moeten kijken. Wie immers een beetje een idee heeft van hoe zijn mest eruitziet, is alerter voor bepaalde gezondheidsproblemen. In een maatschappij waarin jaarlijks meer dan vijfduizend Vlamingen de diagnose ‘darmkanker’ krijgen en er jaarlijks bijna tweeduizend Vlamingen overlijden aan die strontziekte, is het geen overbodige luxe om je persoonlijk afvalverwerkingsmechanisme eens onder de loep te nemen.

Verschillende websites documenteren hoe gezonde uitwerpselen eruit horen te zien, met handige vergelijkingen voor wie toch zou twijfelen. Liggen er Maltesers in de pot, dan moet je meer water drinken; ziet je stoelgang eruit als iced latte, ga je best naar een arts. Het ‘lachend kakske’ benadert, minus ogen en mond, uiteraard de perfectie, al gebruiken sommige lifestylewebsites ook foto’s van een Lion-reep en een gebakken chipolata.

Whatever floats your boat. Zolang het je drol maar niet is. Want als je excrementen flirten met het wateroppervlak, bevatten deze naar alle waarschijnlijkheid te veel lucht of onverteerbare vezels. Kop naar beneden en zinken dus: zolang je feces er het schijt aan heeft mag je met een gerust hart doorspoelen. En dat best dagelijks.

“Maar als het drie dagen geleden is, hebt ge dan nooit het gevóél dat ge moet?”

“Nee, maar soms ben ik wel aan het uitrekenen wat mijn darmen in die tijd verzameld moeten hebben. Volgens mij besta ik permanent voor 18 procent uit kak.”

“Prima Tinderbio.”

“Ach, ik ben ervan overtuigd dat ons beider liefdeslevens er rooskleuriger hadden uitgezien mochten meer mensen toegeven dat ze full of shit zitten.” 

“Cheers to that!”

Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden