Maandag 20/05/2019

Veganistisch koken

Zeewier is hét voedsel van de toekomst. Zo maak je er chips van

Beeld Hannes Vandenbroucke

Zeewier wordt wel eens het voedsel van de toekomst genoemd. Het is gezond, duurzaam én lekker. Kortom, geen enkele reden om het groene wier niet in je dieet op te nemen. 

Dat de hashtags #plantprotein en #wheredoyougetyourprotein aan populariteit winnen op sociale media is geen wonder. “Maar waar haal je dan je proteïne?” is nu eenmaal een van de meest gestelde (en gehate) vragen aan veganisten. De perceptie leeft nog steeds dat je de nodige eiwitten enkel uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten haalt, maar niets blijkt minder waar.

Minder dierlijke producten eten, betekent wel dat je je eiwitten elders moet gaan zoeken. Qui­noa, boek­weit, pompoenzaden, edelgist, linzen en groene groenten vormen mooie plantaardige eiwitbronnen, maar het is spirulina dat, met maar liefst 60 gram eiwitten per 100 gram, de absolute eiwittenkoning is. De blauwgroene zoutwateralg is al een tijd een geliefd voedingssupplement in de vegan scene. Gezondheidsjunks mixen dagelijks een eetlepel spirulinapoeder door een glas water of een smoothie of, nog gemakkelijker, slikken het goedje onder de vorm van een groen pilletje.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Al jaren pleiten onderzoekers om meer eetbare algen, zoals zeewier, in ons dieet in te bouwen. De groenten van de zee vormen niet enkel een mooie plantaardige bron van eiwitten, ze bevatten ook behoorlijk wat mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Maar hoe doe je dat nu precies, meer zeewier eten? Wij kennen het hier vooral als dat donkergroene jasje rond onze maki-sushi of als mooie afwerking van onze kom noedels. Maar hoe ga je er thuis in godsnaam mee aan de slag?

Het Nederlandse bedrijf Seamore gelooft alleszins dat zeewier hét voedsel van de toekomst is. Wanneer oprichter Willem Sodderland op Ibiza in een restaurant zeewier met pasta verwart, ziet hij een businessplan. Met I Sea Pasta, lange slierten wild Himanthalia-zeewier dat op tagliatelle lijkt, zet hij zijn eerste zeewierproduct op de markt. Er volgen wraps, bacon en binnenkort zelfs brood. I Sea Bacon is een zeewiersoort die, volgens de website, in knapperig, zoutig en rokerig bacon verandert wanneer je het bakt. Uitverkocht op de webshop, maar het inspireert me om enkele norivellen aan een experiment te on­derwerpen met als doel de kleffe, donkere bladen tot umamirijke, knapperige chips te transformeren.

Ideale snack

Ik bestrijk een vel nori met flink wat water, besprenkel het vervolgens met sesamzaadjes en schuif het in een oven van 180°C. Hoe lang ik ook wacht, de vellen blijven taai en klef. Té veel vloeistof, té hoge temperatuur, besluit ik.

Een tweede poging, met een zeer spaarzaam likje water, krult in een oven van 120°C in luttele minuten op tot knisperende, vederlichte zeewierchips. Heerlijk met enkel wat zeezout, maar ze worden pas verslavend lekker met een royale sprenkel shichimi togarashi, ofte Japans zevenkruidenpoeder. De ideale snack voor een avondje Netflix-bingen, maar ook leuk als crunchy touch in een salade of op een verfrissende gazpacho.

***

CHIPS VAN ZEEWIER

Dit heb je nodig  voor 4 personen

norivellen / water / zeezout (fleur de sel of Maldon flakes) / shichimi togarashi / sesamzaadjes 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Zo maak je het

1. Verhit de oven voor op 120°C. Leg de norivellen met de blinkende zijde op het keukenwerkblad en kwast ze, héél spaarzaam, in met water. Besprenkel vervolgens met zeezout, shichimi togarashi en sesamzaad.

2. Leg de vellen op een bakplaat, let op dat ze elkaar niet overlappen, en schuif ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven.

3. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens ze in stukken te scheuren. Lekker om onmiddellijk op te eten; je kunt ze ook enkele dagen bewaren in een afgesloten potje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.