Zaterdag 20/07/2019

Open kaart

Wilford T in Temse: een restaurant dat brandt van ambitie

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Wilford T in Temse.

Startende horecaondernemers hebben doorgaans wel wat anders aan hun hoofd dan te investeren in een fancy wijnkelder of een spraakmakende kunstcollectie. Maar bij de lancering van hun restaurant in 2016 lieten Tom Vermeiren en Delphine Van Snick zich allerminst betrappen op uitstel­gedrag. Aan de Schelde van Temse wandel je een Wilford X-exporuimte binnen voor je het terrein van chef Tom betreedt. De kunstwerken zorgen er meteen voor dat we in de juiste sfeer belanden.

Of toch bijna, want de chef’s table aan de keukentoog die we gereserveerd hadden, blijkt door twee andere gasten ingenomen te zijn. Met een verontschuldigende glimlach wijst de bediening ons een tafeltje aan. Het gezelschap leest mijn humeur.

Over lectuur gesproken: daar is gelukkig de wijnkaart die rijkelijk gevuld is. Terwijl sommige sterrenrestaurants je dorst lessen met vijf keuzes in wit en rood, tel je hier minstens het tienvoudige. Daaruit ­kiezen we Domaine de la Dourbie (2009) met rijp fruit in neus en mond. Een verleider die een tikkeltje te warm wordt geserveerd.

Dat het bij Tom en Delphine brandt van ambitie, merk je aan de details. Voor sommige afwerkingen worden elegante handschoentjes aangetrokken. Toch blijft er steevast een gezonde dosis wispelturigheid overeind. Zo bewegen de sneakers van de gastvrouw en haar team mee op de up-tempo playlist die Tom selecteerde. Op naar het menu!

Beeld rv

Om te starten serveert Tom tussen zijn drie amuses ook crackers met poeder van zwarte olijf en een dip van tomatensalsa. Herkenbaar, maar verrassend diep van smaak. Dat is ook het voorgerecht, waarbij hij een pittige rundstartaar afwerkt met zachtzilte imperial kaviaar. Zijn tweede gerecht barst opnieuw van de kwaliteitsproducten zoals witte asperges en grijze garnalen. Door hier een slimme jus opgewerkt met daslook bij te serveren, verraadt hij de invloed van groentegod Wouter Van Der Vieren, zijn mentor met wie hij in Clandestino en Likoké heeft gewerkt.

Verder presenteert de chef eigenzinnige en trefzekere combinaties in bedwelmende umamismaken, zoals tomaat met langoustine en gelderhoen met champignon. Tom Vermeirens versie van gastronomie draait vooral om het prikkelen van zintuigen en een flinke portie durf; kwaliteiten waardoor hij terecht tot de huidige ­talenten binnen Jong Keukengeweld wordt ­gerekend.

Info: restaurant-wilfordt.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden