Donderdag 27/06/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Wijn gaat bio

Bio is steeds normaler aan het worden. We beseffen dat we beter en gezonder moeten consumeren. Ook wijn ontsnapt niet aan die vaststelling. En dat geldt vooral voor Frankrijk, waar biologische wijn de grote trend is!

Beeld Rossel

Laten we meteen komaf maken met een vraag die onze tenen doet krullen. Neen, het is niet omdat wijn biologisch is, dat hij ook goed is. Dat is niet meer dan logisch. Ook niet alle ‘traditionele’ wijnen zijn goed. Sommigen aarzelen nog om biowijnen te kopen, met het argument dat ze niet stabiel zijn of naar de stal ruiken. Dat was enkele jaren geleden en in bepaalde gevallen niet helemaal uit de lucht gegrepen, maar de procedés voor de productie van biowijn zijn intussen veel nauwgezetter geworden.

“Dit jaar trok ik naar Salon Millésime Bio in Marseille”, vertelt Francis Lerminiaux, die al tien jaar wijn inkoopt bij Carrefour. “Ik proefde er 200 verschillende wijnen. Na twee dagen moest ik tot de conclusie komen dat er eigenlijk geen enkele slechte wijn tussen zat. Twee jaar geleden was dat nog een heel ander verhaal. Toen vond ik er slechts een twintigtal echt aanvaardbare wijnen. Het valt echt op dat men de biologische kneepjes van het vak steeds beter onder de knie krijgt.”

Traditie en respect 

In Frankrijk schakelt ieder jaar nagenoeg 10% van de wijndomeinen over op biologische teelt. Een modeverschijnsel is dat niet. Aan de basis ervan ligt een nieuwe generatie die echt respect heeft voor het terroir, het milieu en de mensen die de aarde bewerken. En hoewel niet iedereen overstapt op bio – in sommige streken laten de weersomstandigheden het minder goed toe om zonder pesticiden te werken – groeit het besef onder wijnbouwers hoe belangrijk traditionele wijnbouwmethoden zijn. De tractor wordt bijvoorbeeld geregeld vervangen door paarden of muilezels voor het werk in de wijngaarden, het onkruid onderaan de wijnstokken wordt niet meer gewied …. Ook tijdens de bereiding van de wijn zorgt de omschakeling naar bio voor het gebruik van gezondere technieken. Voor velen is biowijn een heus eerbetoon aan het terroir.

“Omdat deze wijnen in de lift zitten en de vraag naar bioproducten onder consumenten sterk toeneemt, bieden wij op ons wijnfestival een specifiek assortiment biologische wijnen aan”, besluit Francis Lerminiaux van Carrefour. “Ze komen hoofdzakelijk uit Frankrijk (Bordeaux, Rhône en het zuidwesten) en Italië. Daarmee willen wij klanten die bio willen drinken kwaliteit en plezier bieden.”

Meer info over biowijn?

Wist je dat?

Wijnflessen hebben niet alleen verschillende vormen, maar ook verschillende kleuren. Wijn die moet rijpen, houdt immers niet van te veel licht. Bewaarwijn en champagnes hebben dan ook een donkergroene of zelfs zwarte fles. Lichtgroen is voor droge witte wijn die jong wordt gedronken. Doorschijnend glas zie je bij rosé of wijn met een kleur die de wijnbouwer graag wil beklemtonen, zoals die van likeurwijn.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden