Maandag 21/10/2019

Culinair

Welke wijn past bij welke kaas?

Beeld THINKSTOCK

Kaas en wijn, het is een niet te kloppen combinatie. Maar welke wijn past het best bij welke kaas? En moet het altijd rode wijn zijn? U ontdekt het in dit filmpje van Potluck Video, dat New Yorks wijnhandelaar Eli Zabar om raad vroeg.

Zabars basisprincipe is eenvoudig: heeft een kaas een sterke smaak, dan heeft de bijhorende wijn - of hij nu rood of wit is - voldoende smaak nodig om daar tegenop te kunnen boksen. Een goed voorbeeld is gorgonzola. Die Italiaanse kaas heeft net als de meeste blauwe kazen een zeer uitgesproken, sterke smaak. "Dus willen we een wijn die vol van smaak is", zegt Zabar.

Zelf kiest hij voor een rode wijn uit de Ardèche, met een verfijnde maar toch ruwe smaak. "Die ruwheid gaat perfect samen met deze kazen", vindt Zabar. "Als de wijn daarentegen niet sterk genoeg is, zou hij als water smaken."

Andere wijnen die goed samengaan met een blauwe kaas: "Eender welke wijn uit het zuid-westen van Frankrijk is geschikt. Druivensoorten als de grenache of carignan hebben een volle, sterke smaak. Een wijn uit Piemonte, gemaakt van nebbiolodruiven, is ook perfect."

Sterke geur, neutrale smaak

Stinkkazen, zoals de Ierse Gubbeen, smaken niet zoals ze ruiken: "Ze hebben een zeer sterke geur, maar geen heel sterke smaak."

Een absolute don't volgens Zabar is een stinkkaas te combineren met een witte wijn. "Ik kan geen enkele witte wijn bedenken die voldoende neus heeft. Voor een stinkkaas zoeken we een wijn met een uitgesproken geur maar geen te sterke smaak."

Ook voor dit soort kazen gaat de wijnkenner voor een nebbiolo, al raadt hij aan te kiezen voor een variant met een minder uitgesproken smaak. "Deze wijnen zijn rijk aan tannine, wat ze een zeer sterk aroma geeft."

Beeld Wikimedia Commons/HighKing
Beeld THINKSTOCK

Bent u op zoek naar de perfecte match, dan doet u er dus goed aan te kiezen voor een wijn met dezelfde eigenschappen als de kaas. Voor complexe kazen, type Nocciolo, gaat Zabar dan ook op zoek naar een complexe wijn. Die vindt hij in Bourgogne.

"Deze kaas gaat mooi samen met een witte wijn", zegt hij. "Omdat dit een complexe kaas is, heb je een wijn nodig die daartegen kan opboksen. Bourgognewijnen hebben een mineraalachtige kwaliteit en produceren zeer complexe aroma's."

Beeld Flickr/Didriks

Gewaagde wijnkeuze

Speelt u met uw kazen graag op veilig, dan mag u volgens Zabar wel eens een gewaagde wijnkeuze maken. Voor een neutrale kaas als de Franse Saint Nectaire - met een eenvoudige, zachte smaak - kiest hij voor een Riesling. "Dit is een extreem complexe, geurige en toch droge wijn. Deze wijn is bijna parfumachtig, een tikkeltje zoet met een vleugje advocaat en een vleugje honing. Het gaat perfect bij deze textuur van kaas."

Beeld Wikimedia Commons/Zubro
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234